Belastingvoordeel huiseigenaren een rare bonus

Volgens staatssecretaris Snel is de term aflosboete een misleidende term als die gebruikt wordt bij de afschaffing van de Wet Hillen. Volgens hem haal je inkomsten uit je eigen woning en dus betaal je belasting. De compensatie daarvan via de Wet Hillen wordt nu afgeschaft en daarom zou niet van een boete sprake zijn. Ook DNB steunt volgens hem de plannen.

Voorstelbaar is dat de staatssecretaris zich wat bescheidener opstelt. Er is geen enkele kiezer in Nederland geweest die over de afschaffing van de Wet Hillen heeft gestemd. Bovendien schoffeer je de wetgever die al die afwegingen ook al gemaakt had en niet voor niets de Wet Hillen had ingevoerd. Als je een fenomeen als het eigenwoningforfait aan scholieren uitlegt, vallen ze bijna van hun stoel van verbazing. Hoe vreemd kan het zijn dat er belastbare inkomsten worden aangenomen als je een dak boven het hoofd hebt gekocht. Als je dan aan die scholieren of aan je financiële planningsklanten uitlegde dat het ook fiscale dogmatiek is, omdat je daartegenover dan de kosten van de woning in aftrek mag brengen volgt nog wat begrip. Legde je dan nog de Wet Hillen erbij uit dan haalden ze opgelucht adem dat de wetgever toch niet helemaal de weg kwijt was. Dan nog blijft er onvrede over, omdat je ook als huiseigenaar geconfronteerd kan worden met grote risico's en reparatie kosten aan die woning waarvan ooit bedacht zou zijn dat die inkomsten zou opleveren. Tel alle kosten maar eens bij elkaar en verhoog dat met het daarbij behorende bezitsrisico. Over welk inkomen uit die woning hebben de bewindslieden het dan? Geen enkele politicus is er de afgelopen periode in geslaagd duidelijk te maken waar die inkomsten uit eigen woning nu precies uit zouden bestaan. Dat in bepaalde regio's de huizenprijzen rap stijgen, maakt dat echt niet anders. Of je die waardestijging ooit gaat krijgen weet je niet en er is een totale mismatch tussen de opbrengst en de lasten. Dat is blijkbaar niet aangedurfd. De Wet Hillen was geen rare bonus, het eigenwoningforfait is een rare regeling die door de Wet Hillen nog enigszins acceptabel werd.

Je merkt nu al dat de aflosplannen van mensen meteen de ijskast in zijn gegaan. Het draagvlak is beperkt. De Nederlandsche Bank concludeerde kennelijk tijdens een hoorzitting dat vooral vermogenden van de maatregel gebruikmaken en steunt de kabinetsplannen. Dat is natuurlijk helemaal een gotspe. DNB hoort helemaal geen plannen te steunen of te verwerpen. Had de kiezer dat maar gekund. De opmerking komt er ook op neer dat DNB blijkbaar ook geen goed argument weet anders dan dat het geen kwaad kan dat er geld van de rijken opgehaald wordt. Een redelijk fiscaal dogmatisch correct argument is er in ieder geval niet in te lezen. En ach, die overgangstermijn van 30 jaar die bedacht is. Was zoiets er ook niet voor de beperking van het tarief van de hypotheekrenteaftrek? U weet wel die overgangsregeling die nu al doorbroken wordt en al versneld wordt toegepast in de kabinetsplannen?

Dat mensen geld uit box 3 aan het weghalen zijn en de eigenwoningschuld massaal zijn gaan aflossen of een duurdere woning zijn gaan kopen, zegt alles over hoe de box 3-heffing wordt ervaren. Er wordt ook geroepen dat het leed allemaal wel meevalt voor die huiseigenaren, omdat het maar om tientjes per maand zou gaan. Dat is nogal makkelijk over andermans portemonnee spreken. Die mensen kunnen vast wel vrijwillig zelf gaan bijdragen. Toch benieuwd wanneer er weer aan de knoppen gedraaid gaat worden en het eigenwoningforfait wordt opgeschroefd of de eigen woning alsnog in box 3 wordt geplaatst. Tsja, en dan maar het nut van sparen en aflossen nog eens gaan uitleggen aan de jeugd als het zo wordt afgestraft. Probeer het maar eens bij de eigen kinderen. Eén voordeel wellicht, tegen de tijd dat het verpleeghuis nadert, hoeft de (voorheen) spaarzame huiseigenaar zich niet meer druk te maken over WLZ-maandbijdrage die bij hem wel en bij anderen niet wordt geïncasseerd. Zoals de klanten al zeggen, ik maak het dan ook maar op net als de rest. Alleen voor dat je het weet is de groep die nog wel kan bijdragen wel akelig klein aan het worden.

 

 

 

Informatie

 • Algemeen, Financieren, Financieel Management
 • Maandag 20 november 2017

KennisHub

KennisHub Pensioen- &
Life Event Advisering

 • Inspirerende Masterclasses
 • Praktijkgerichte Workshops
 • PE Artikelen & Casuistiek
 • Artikelen & Blogs
 • Stel je vraag
 • PE-geaccrediteerd
 • Mix & Match
 • Jaarlijks PE-certificaat
 • 21 dagen op proef

€ 35 p/m

Volgende licenties: 20% korting Meer Informatie

Eerst aankijken? Word Free Member

 • Wekelijkse nieuwsbrief
 • Artikelen & Blogs
 • 5+ gratis vaktechniek artikelen p/m
 • Schrijf je in voor Masterclasses & Workshops
 • Toegang tot FinSourceOne

Gratis

Volgende Free Members: 100% korting Meer Informatie