Bepaling in echtscheidingsconvenant wel of geen vaststellingsovereenkomst

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de uitkomst van een mediationovereenkomst is aan te merken als een vaststellingsovereenkomst en daarom bindend is geworden na uitspreken van de echtscheiding.

Doelstelling van een mediation rond een echtscheiding is meestal om er volledig uit te komen. Dat lukt niet altijd en dan blijven er wat losse eindjes ogenschijnlijk. Toch kan dat later tot gebondenheid leiden. In een uitspraak van Rechtbank Gelderland gaat het om een situatie waarin de waarde van een BV nog niet duidelijk was geworden. Tijdens het mediationtraject ontstaat een grote druk om de woning te verkopen omdat die lasten niet meer te dragen zijn. Ondanks dat de waarde van de BV nog niet vaststaat, wordt een praktische afspraak gemaakt dat de ene partner de BV krijgt en de andere partner de opbrengst van de woning. De andere partner doet afstand van de aanspraken op de BV. Een en ander wordt vastgelegd in een het convenant. Later krijgt de partner die de BV heeft gekregen daar spijt van en beroept zich op dwaling en dat hij voor meer dan een kwart benadeeld is. De rechtbank vindt echter dat er gewoon sprake is geweest van een vaststellingsovereenkomst. Er is bewust voor gekozen de waarde van de BV niet vast te stellen. Dat de BV zich minder goed ontwikkeld heeft dan verwacht komt voor eigen rekening, ook omdat er geen waardedeskundige is geraadpleegd. Er blijkt niet van misleiding door de mediator en de ex-partner. Zo blijkt wel weer dat het creëren van tijd één van de belangrijkste vaardigheden kan zijn van een financieel planner in echtscheidingstrajecten. Dit kan overhaaste en onomkeerbare beslissingen voorkomen. Niet snel wordt aangenomen dat later op vastgelegde verdelingen kan worden teruggekomen ook niet als het er op lijkt dat sprake is geweest van een voorlopige snelle afspraak om de echtscheiding voor dat moment rond te krijgen en de boedelscheiding en verkoop in gang te zetten.

Informatie

  • Diversen
  • Dinsdag 29 januari 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas