Bezint eer ge begint

Dat is volgens demissionair minister Koolmees van SZW het motto, als het gaat om het gedeeltelijk afkopen van ouderdomspensioen bij pensionering in het kader van het pensioenakkoord en de ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’.

Op 12 januari 2021 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ met algemene stemmen aangenomen. Inmiddels is het wetsvoorstel al gedeeltelijk in werking getreden, maar uitkering ineens is uitgesteld naar 1 januari 2023.

De Wet biedt deelnemers aan een pensioenregeling de mogelijkheid om bij pensionering het maximaal 10% van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen als vrij besteedbaar bedrag ineens op te nemen. Het resterende pensioenkapitaal wordt vervolgens herrekend naar een nieuwe periodieke uitkering.

Aanvankelijk kon het ‘bedrag ineens’ uitsluitend op één moment tot uitkering komen. Uit analyse is echter gebleken dat hierdoor grote verschillen in belastingdruk kunnen ontstaan, vanwege het verschil in belastingtarief, premies volksverzekeringen en heffingskortingen vóór en vanaf de AOW-leeftijd. Vandaar dat een tweede uitkeringsmoment, in februari volgend op het jaar waarin de AOW-datum wordt bereikt, is toegevoegd. Dit laatste natuurlijk alleen als pensionering vóór het bereiken van de AOW-leeftijd plaatsvindt.

Laatstgenoemde keuzemogelijkheid heeft voor wat betreft de uitvoering voor pensioenuitvoerders nog wel wat voeten in aarde. Vandaar dat de inwerkingtreding van het opnemen van een bedrag is uitgesteld tot 1 januari 2023, zodat pensioenuitvoerders voldoende de tijd hebben de uitvoering van het uitkeren van het bedrag ineens op 2 momenten in goede banen te leiden.

Als de deelnemer zijn keuze tot het opnemen van een bedrag eenmaal heeft kenbaar gemaakt, is dat ook meteen een definitieve keuze. Een weg terug is er dan niet meer. De keuze voor het opnemen van een bedrag ineens is een vrijwillige keuze, die begeleid wordt met uitgebreide voorlichting en waarschuwingen op verschillende tijdstippen, zodat voor de deelnemer duidelijk is waar voor is gekozen. Een wettelijke terugdraaimogelijkheid is dan ook niet voorzien.  

Informatie

  • Toekomstvoorzieningen, Pensioen, Pensioen Varia
  • Vrijdag 28 mei 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas