Bijbetalen bij waardeoverdracht pensioen ex-werknemers

Werkgevers kunnen sinds 2011 worden geconfronteerd met affinancieringskosten bij een waardeoverdracht van het pensioen van ex-werknemers. De politiek grijpt niet in en verzekeringsmaatschappijen lijken er profijt van te hebben. In dit artikel een uiteenzetting.

In een aantal artikelen heb ik in het verleden gewaarschuwd voor de bijbetalingsproblematiek bij aanname van nieuw personeel. Inmiddels zijn de grondslagen zodanig gewijzigd dat van bijbetaling bijna geen sprake meer is. Dat is onder meer hier te lezen. Maar het goede nieuws heeft ook een keerzijde. Een werkgever loopt sinds januari 2011 het risico op deze bijbetalingsproblematiek bij ex-werknemers, reeds vertrokken personeel! En dat kan al lang geleden vertrokken personeel zijn.

Hoe kan dat?

Een werknemer heeft bij wisseling van baan een wettelijk recht op waardeoverdracht van het pensioen. Voorwaarde is dat er een verzoek wordt ingediend binnen 6 maanden na opname in de pensioenregeling. Alleen als je dat verzoek tijdig doet, dan mag je alle pensioenen uit het verleden overdragen, mits je uit dienst bent gegaan ná 8 juli 1994!

Stel een werknemer is in 1995 uit dienst gegaan, in 2000, in 2005 en in 2010. Bij al die werkgevers is pensioen opgebouwd en nooit heeft hij het laten overdragen. In 2011 krijgt hij een nieuwe baan en wordt opgenomen in de pensioenregeling. Als hij binnen 6 maanden na opname een verzoek indient, dan mag hij ALLE pensioenen overdragen.

Waarom kan dat geld kosten?

Stel een nu 50 jarige man heeft in de jaren '90 € 5.000,- pensioen opgebouwd. Als hij dat laat overdragen, dan is de overdrachtswaarde 2011 ongeveer € 42.750,-. Dat bedrag wordt dus van de oude uitvoerder naar de nieuwe uitvoerder overgemaakt. Tegelijkertijd wordt de verzekering die bij de oude uitvoerder loopt afgekocht. Als ik een benadering maakt van de waarde van die verzekering, dan schat ik die waarde op ongeveer € 30.000,-. Er is dus in dit voorbeeld een tekort van € 12.750,-.

Dit tekort moet de ex-werkgever van deze man betalen.

Merkwaardig

Nu ontstaat dus de situatie dat een werknemer die misschien al 15 jaar uit dienst is, een werkgever ineens geld kan gaan kosten. En hij kan hier niets tegen doen, hij kan er geen rekening mee houden. Hij kan alleen maar afwachten en hopen dat hem dat niet zal overkomen.

En de politiek?

Ondanks diverse kamervragen gebeurt er niets. Minister Kamp heeft kort geleden weer een aantal vragen beantwoord, waarbij weer sprake was van het spreekwoordelijke kastje en de spreekwoordelijke muur.

Ik vraag me inmiddels af waarom er niet gewoon wordt ingegrepen. Zoals ik in eerdere artikelen heb aangegeven kun je bij aanname van personeel nog alert zijn, overleggen met je werknemer, afwegingen maken en als ondernemer actief handelen. De schade beperken zeg maar. Maar hier kan dat dus niet.

Wie heeft er belang bij om deze situatie zo te laten?

Voor een mogelijk antwoord hoef je niet ver te zoeken. Het wettelijk recht op waardeoverdracht is het rondpompen van geld tussen pensioenuitvoerders. Vandaag draag je als verzekeringsmaatschappij wat over naar een andere uitvoerder, morgen krijg je weer een bijna identiek bedrag binnen. Dat lijkt op het eerste gezicht een voor hen zinloze en geld kostende exercitie. Alleen als je nog eens goed naar mijn rekenvoorbeeld kijkt,  dan zie je wel wat er gebeurt.

De oude uitvoerder in mijn voorbeeld heeft een bedrag van € 30.000,- in kas om straks € 5.000,- pensioen levenslang uit te gaan keren. Die € 30.000,- is gebaseerd op oude grondslagen en aannames. Op basis van de huidige inzichten is dat echter veel te weinig. Door nu het geld van de oude uitvoerder naar de nieuwe over te dragen, zal dat tekort worden aangevuld door de ex-werkgever. De nieuwe uitvoerder heeft voor dezelfde uitkering ineens € 42.750,- in kas. (en morgen draagt iemand wel weer andersom een pensioen over, zodat ook de oude uitvoerder weer een mooie pot met geld ontvangt) Op deze manier worden de reserves van verzekeraars up-to-date gehouden. Verzekeringsmaatschappijen hebben dus wel degelijk een financieel belang bij het in stand houden van dit, inmiddels achterhaalde, systeem.

Zou dit systeem van waardeoverdracht echt in stand worden gehouden om verzekeringsmaatschappijen een handje te helpen?

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Dinsdag 26 april 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas