Bijbetalingsproblematiek waardeoverdracht voorlopig ten einde

De afgelopen jaren zijn veel werkgevers geconfronteerd met grote affinancieringsverplichtingen bij waardeoverdracht door nieuwe werknemers. Voor 2011 is deze problematiek ten einde. Maar u moet toch nog even opletten.

Rekenrente

De rekenrente voor de berekening van de overdrachtswaarde in 2011 is 2,984%. Dit betekent dat de overdrachtswaarde ten opzichte van 2010 voor vergelijkbare situaties belangrijk hoger zal zijn. Hierdoor zal de aanvullende koopsom die nodig is bij aanname van nieuw personeel aanzienlijk dalen. Ik sluit niet uit dat in bepaalde contracten er helemaal niet meer hoeft worden bijbetaald.

Bijbetalen

Werknemers hebben bij een nieuwe baan recht op overdracht van de opgebouwde pensioenen naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Het pensioen wordt op basis van een wettelijk vastgestelde waardeberekening overgedragen van de ene naar de andere uitvoerder. De inkoop van de pensioenen bij de nieuwe uitvoerder gaat echter niet op basis van deze wettelijke rekenregels, maar op basis van het contractstarief.

De inkoopsom op basis van het contractstarief is vaak veel hoger dan de overdrachtswaarde op basis van de wettelijke rekenregels. De werkgever draait op voor het verschil. De rekenregels om de overdrachtswaarde vast te stellen wijzigen ieder jaar.

Keerzijde

Voor 2011 ziet het er dus gunstig uit. Maar dit heeft ook een keerzijde. Stel u heeft een werknemer aangenomen in 2008 en die heeft waardeoverdracht laten plaatsvinden. U heeft destijds een grote affinancieringskoopsom moeten voldoen. Deze werknemer gaat in 2011 weer bij u uit dienst, begint bij een nieuwe werkgever en laat ook weer waardeoverdracht doen. U zou verwachten dat u bij vertrek weer een groot bedrag terug zou krijgen van de in 2008 betaalde koopsom. Dat zou ook zo zijn, als het tarief ten opzichte van 2008 niet was veranderd. Maar doordat de overdrachtswaarde in 2011 veel hoger is dan destijds in 2008, krijgt u zeer waarschijnlijk niets of slechts een gering bedrag terug.

Tip

Dan tenslotte nog een tip. Bent u van plan werknemers aan te nemen en deze problematiek is bekend voor uw pensioenregeling, zorgt u er dan voor dat - als het kan - u wacht tot in 2011 met het aannemen van nieuw personeel. Daarmee kunt u een aanzienlijke koopsom besparen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Dinsdag 26 oktober 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas