Deeltijdpensioen een uitkomst bij langer doorwerken

Werknemers in Nederland moeten steeds langer doorwerken. Na de zogenoemde VPL wetgeving over afschaffing van VUT en prepensioen zal nu de AOW leeftijd worden opgeschoven naar 67 jaar. Natuurlijk heeft dat allemaal niet direct tot gevolg dat we massaal doorwerken tot 67 jaar, maar enige effect zal het in ieder geval hebben. De vraag die zich nu aan begint te dienen is hoe we dit allemaal vol kunnen houden. Vanuit diverse hoeken wordt aangegeven dat we het niet kunnen en sommigen ook niet willen. Ik denk dat deeltijd pensioen de oplossing is.

Deeltijd pensioen is een combinatie van parttime werken en voor het gedeelte dat je niet meer werkt je pensioen (vervroegd) laten ingaan. Als je parttime gaat werken, ga je ook naar rato minder salaris verdienen. Voor velen is dat een belemmering, waardoor ze niet aan parttime werken toe kunnen komen. Vervroegd met pensioen gaat betekent dat je minder jaren pensioen opbouwt en dat lagere pensioen ook nog eens over een langere periode laat uitkeren. Daardoor neemt het pensioen flink af. Dit kan dus een belemmering zijn om eerder te stoppen met werken.

De combinatie van minder werken en je pensioen vervroegen kan wel eens de sleutel tot de oplossing zijn. Ik zal een voorbeeld.

Een werknemer heeft een pensioenregeling en gaat met pensioen op 65 jaar.
Het salaris is € 50.000,-
De AOW franchise is € 12.500,-
De pensioenopbouw is 1,75% per dienstjaar en hij maakt tot 65 jaar 40 dienstjaren
Op de pensioendatum krijgt de werknemer een pensioen van € 26.250,- plus € 8.750 AOW (70% van het inkomen).

Deze werknemer besluit tot deeltijd pensioen op 55 jarige leeftijd. Hij gaat dan 80% werken en 20% met pensioen. Dat doet hij telkens 5 jaar en na 5 jaar gaat hij weer 20% meer met pensioen. Op 60 jaar dus 40%, op 65 jaar 60%, op 70 jaar 80% en op 75 jaar volledig met pensioen. Zoals je ziet gaat deze werknemer vervroegd met deeltijd pensioen, maar werkt vervolgens veel langer door. Kijkend naar de percentages denk ik dat het ook wel vol te houden moet zijn. Van veel gepensioneerden hoor ik ook dat ze het eigenlijk wel fijn vinden om er nog iets bij de blijven doen na hun pensioen.

Als ik dit scenario door reken dan krijg ik het volgende resultaat:

 • tot 55 jaar een salaris van € 50.000,- per jaar
 • van 55 tot 60 jaar € 40.000,- salaris en € 1.823,- pensioen (84% van het inkomen)
 • van 60 tot 65 jaar € 30.000,- salaris en € 6.826,- pensioen (74% van het inkomen)
 • van 65 tot 70 jaar € 20.000,- salaris en € 14.622,- pensioen en € 8.750,- AOW (87% van het inkomen)
 • van 70 tot 75 jaar € 10.000,- salaris en € 21.781,- pensioen en € 8.750,- AOW (81% van het inkomen)
 • vanaf 75 jaar € 25.067,- pensioen en € 8.750,- AOW (68% van het inkomen)

Deze werknemer had bij volledig doorwerken tot 65 jaar een inkomen van 70% van het laatst verdiende salaris. Door eerder gebruik te maken van deeltijd pensioen heeft hij een geleidelijke overgang van werken naar pensionering, kan hij langzaam wennen aan een lager inkomen en door het te combineren met langer doorwerken heeft hij uiteindelijk ook een inkomen van ongeveer 70%.

Werkgevers en werknemers zullen hier steeds meer energie op moeten zetten. Ik zie zo veel voordelen, dat deeltijd pensionering naar mijn mening veel te onderbelicht is gebleven. Ik denk dat het nog wel even wennen zal zijn. Stel je belt op woensdag naar een bedrijf met de vraag of een bepaalde medewerker aanwezig is en je krijgt als antwoord: "Nee deze medewerker is er niet, die is met pensioen. Morgen is hij er weer".

Dit artikel is ook gepubliceerd op Plein+

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Maandag 8 februari 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
 • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
 • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
 • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
 • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
 • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
 • Stel je vraag aan onze experts
 • 100% online, geen reistijden en verloren uren
 • 21 dagen op proef en beslis daarna pas