Dekking bedrijfsmatige activiteiten op privéverzekeringspakket?

Rechtbank Gelderland beoordeelt of er dekking is voor een brandschade in een kleine bedrijfsmatige wellness op een pakketpolis voor privéverzekeringen.

Een verzekerde heefft een 'alles in één polis' voor woonhuis, inboedel en aansprakelijkheid. Op enig moment gaat verzekerde bijgebouwen verhuren aan een BV die een kleine welnesshoeve exploiteert. Verzekerde is zelf Ultimate Benificial Owner van die BV.

In de polisvoorwaarden staat vermeld dat zakelijk gebruik gemeld moet worden en dat een bijgebouw of maximaal 2 kamers kleinschalig zakelijk gebruikt worden. Er ontstaat brand in de wellnessruimte. Verzekeraar wijst die claim af, omdat bedrijfsmatige activiteiten niet verzekerd zijn en er geen sprake was van kleinzakelijk gebruik.

Verzekerde vindt dat wel sprake is van kleinzakelijk gebruik. Het ging wel via een BV, maar in feite was sprake van een eenmanszaak. De vergunning laat grootzakelijk gebruik niet toe en er is bijvoorbeeld ook geen horecavergunning. Verzekeraar vindt dat het kleinzakelijk gebruik slaat op zakelijk gebruik door verzekerde zelf en niet voor een volwaardig saunabedrijf dat volgens de website tot 20 personen kan ontvangen. Bovendien kan nu gewerkt wordt via een BV sowieso niet van klein zakelijk gebruik sprake zijn.

De rechtbank vindt niet doorslaggevend dat gewerkt is via een BV, maar dat een exploitatie van een wellness geen kleinzakelijk gebruik is. Er  blijkt dat de activiteiten intensiever zijn dan die van één persoon, ook zijn extra krachten ingehuurd voor aanvullende activiteiten zoals een perdicure, masseur en kapper. Daarmee doet verzekerde meer dan in de voorbeelden in de polisvoorwaarden waarin steeds door een verzekerde zelf bedrijfsactiviteiten worden gedaan. Daarmee kan de dekking op de opstalverzekering geweigerd worden.

Voor de inboedelverzekering moet nog nader onderzoek plaats vinden, omdat de beperking tot kleinzakelijk gebruik daar niet in staat. Over de dekking op de inboedelverzekering krijgen partijen de gelegenheid om hun standpunten nog extra in te dienen van de rechtbank.

Informatie

  • Schade Particulier, Schade Zakelijk
  • Zaterdag 20 maart 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas