Dekking voor eenzijdig fietsongeval of niet.

Rechtbank Gelderland oordeelt of een eenzijdig fietsongeval verzekerd wel of niet verzekerd is op een ongevallenrubriek van een personenautoverzekering

Een hard rijdende mountainbiker moet volgens hem uitwijken voor een volgens diens zeggen hard op zich af komende auto, rijdt nog enige tijd zwalkend door en komt ten val. Hij loopt daarbij zwaar lichamelijk letsel op. De automobilist getuigt dat hij langzaam op de splitsing af reed en de fietser gezien had, maar niet de indruk had dat die zou gaan vallen. De schade van de fietser wordt geclaimd op de ongevallenrubriek van de personenautoverzekering waarop er ook een dekking is voor een ongeval als bestuurder van een fiets. Uit het ongevalsonderzoek van verzekeraar blijkt dat er na het uitwijken voor de auto nog zo’n zeven handelingen moeten zijn verricht als lichaams-, trap- en kijkbewegingen als inleiding tot de val.

 

De fietser claimt legt aan zijn claim ten grondslag dat hij als gemiddelde consument mocht begrijpen dat ook schade als gevolg van een eenzijdig fietsongeluk ook gewoon onder de dekking zou moeten vallen en subsidiair dat er wel degelijk een motorvoertuig bij betrokken was gelet op de auto waarvoor hij uitweek. De rechtbank vindt de opmaak en redactie van de polisvoorwaarden van belang. In de inhoudsopgave is direct te zien dat sprake is van een begrippenlijst. Er zijn een beperkt aantal begrippen. In het begrip verkeersongeval is omschreven dat er tenminste één motorrijtuig betrokken moet zijn. Ook overigens blijkt voldoende dat dit vereist is.

 

De rechtbank twijfelt niet aan het verhaal van de fietser dat hij is uitgeweken voor een auto. Hij is ruim 30 meter na de bocht pas gevallen echter en er zijn nog te veel handelingen verricht voor een rechtens relevant verband tussen de betrokkenheid van den auto en de val. De acute stress of paniek als gevolg van mogelijke botsing als oorzaak van de latere val blijkt niet voldoende uit het dossier, zodat geen sprake is van één gebeurtenis (de uitwijkmanoeuvre en de val). Verzekeraar weigert daarom terecht dekking.

Informatie

  • Schade Particulier
  • Donderdag 6 februari 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas