DGA’s betalen teveel vennootschapsbelasting

Directeuren-grootaandeelhouders betalen teveel vennootschapsbelasting zo blijkt uit een steekproef die is uitgevoerd in opdracht van Nationaal Pensioenweblog onder accountants en belastingadviseurs.

Veel DGA’s bouwen pensioen op in hun eigen onderneming. Deze pensioenopbouw in eigen beheer vormt een aftrekpost voor de vennootschapsbelasting. De hoogte van deze aftrekpost kan op twee manieren worden berekend.

Uit een steekproef onder ruim 100 accountants en belastingadviseurs is gebleken dat bijna 95% van hen de minst gunstige methode hanteert voor het berekenen van de aftrekpost voor pensioen in eigen beheer. Hierdoor betalen DGA’s ieder jaar teveel vennootschapsbelasting. Het verschil kan per persoon al snel oplopen van enkele honderden euro’s tot een paar duizend euro per jaar. Als argument voor het hanteren van de verkeerde berekeningsmethodiek wordt onbekendheid met de methodiek het meest genoemd, gevolgd door de complexiteit van de methode.

In 1995 is de wetgeving over pensioen in eigen beheer aangepast. De aanpassing van de wet heeft geleid tot veel discussie met de Belastingdienst en uiteindelijk meerdere uitspraken van de Hoge Raad. De uitspraken van de Hoge Raad pakten nadelig uit voor de schatkist, zodat de overheid in 2004 met reparatiewetgeving is gekomen. Sinds 2004 mag voor de berekening van de aftrekpost voor pensioen in eigen beheer worden uitgegaan van de minst gunstige methode, in jargon de koopsommethode genoemd. Een gunstigere methode, de premie/koopsommethode, is echter ook toegestaan. Deze laatste methode is een relatief nieuwe methode en redelijk onbekend voor de meeste accountants en belastingadviseurs.

Ik ben geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. De meest optimale methode is inderdaad iets gecompliceerder dan de methode die nu door bijna iedereen wordt gebruikt, maar dat kan nooit een reden zijn om een DGA met een te hoge winst voor de vennootschapsbelasting op te zadelen. Ik denk dat het een goede zaak is dat er bij de komende jaarrekeningenronde extra aandacht wordt besteed aan de berekeningmethode voor het pensioen in eigen beheer.

Lees op: DGA's betalen teveel vennootschapsbelasting - naschrift

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 31 januari 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas