DGA's betalen teveel vennootschapsbelasting - naschrift

De afgelopen dagen is er veel gereageerd op het artikel DGA's betalen teveel vennootschapsbelasting. Een aantal keren is opgemerkt dat beide methodes uiteindelijk op hetzelfde doelvermogen uitkomen. Daardoor zou hetgeen ik heb geschreven niet de volledige weergave van de werkelijkheid zijn. In dit artikel een aanvullende toelichting en een reactie op de geleverde commentaren.

Doelvermogen

Op de pensioendatum dient een doelvermogen (benodigd kapitaal om de pensioenen te kunnen uitkeren) aanwezig te zijn. Dit doelvermogen is bij een berekening op basis van de koopsommethode en de premie/koopsommethode gelijk. De tussentijdse voorziening is bij de premiekoopsommethode echter altijd hoger. In de eerste jaren is de toevoeging, en daarmee het fiscale voordeel, bij de premie/koopsommethode hoger. In de latere jaren maakt de koopsommethode een inhaalslag. Als je dan constateert dat het lood om oud ijzer is ga je aan een belangrijk aspect voorbij; rendement. Mijns inziens plaats je dan tevens iedere voorziening ter discussie, want uiteindelijk zal iedere voorziening eindigen waar hij begon, op nul.

Rendement

Het extra voordeel dat je geniet bij de premie/koopsommethode rendeert in de onderneming. En precies dat zorgt voor een voordeel. Onderstaand heb ik een berekening opgenomen, waarin het rendement over het extra voordeel is meegenomen. Ik ben uitgegaan van een gelijkblijvend VPB tarief van 20% en een rendement van 4%. De berekening is gebaseerd op een normale pensioenberekening. De uitgangspunten heb ik onder de berekening opgenomen.

Zoals uit de berekening blijkt resulteert de premie/koopsommethode in een totaal voordeel op de einddatum. Tussentijds is het gecumuleerde voordeel zelfs hoger geweest.

Kosten

Tenslotte nog een opmerking over de kosten van de berekening. Een berekening volgens de premie/koopsommethode is iets complexer dan volgens de koopsommethode. De kosten voor een dergelijke berekening zullen dan naar verwachting ook iets hoger zijn.

Voor bepaalde situaties maakt de premie/koopssommethode de berekeningen dusdanig complex dat de extra kosten wel eens het voordeel teniet kunnen doen. Maar dat komt slechts in een beperkt aantal gevallen voor.

Download hier de berekening

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 6 februari 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas