Einde NOW en TVL

Door de versoepeling van de coronamaatregelen heeft het kabinet per 1 april 2022 de NOW, de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het generieke uitstel van belastingbetalingen stopgezet.

Actualiteit

Werkgevers konden in maart nog een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Door de versoepeling van de coronamaatregelen heeft het kabinet per 1 april 2022 de NOW, de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het generieke uitstel van belastingbetalingen stopgezet. Het kabinet acht de generieke coronasteun niet meer nodig. De economie draait volop en de werkloosheid is laag. Ook het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank vinden dat het doorgaan met generieke steun herstel belemmert, de economie verstoort en het verdienvermogen van Nederland schade toebrengt. De coronasteun zou met name bij ondernemers terecht komen die verlies lijden wegens andere oorzaken dan de pandemie. Het kabinet stelt dat generieke steun mensen belemmert om over te stappen naar een nieuwe baan waar ze meer nodig zijn.

Verschillende specifieke regelingen voor ondernemers blijven wel gelden na het eerste kwartaal van 2022. Dit betreft de evenementengarantieregelingen, de tijdelijke garantie- en kredietregelingen KKC en GO-C en de BMKB-C. De Qredits (met rentekorting op kredieten) overbruggingskredieten voor bestaande ondernemers en starters gelden nog tot eind juni 2022. Dat geldt ook voor de leenfaciliteiten bij Cultuur+Ondernemen en de monumentenlening van het Nationaal Restauratiefonds.

Ondanks de steunpakketten zijn er ondernemers en werkenden die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis en schulden hebben opgebouwd. Het kabinet geeft werkgevers vijf jaar de tijd om een eventuele belastingschuld terug te betalen. Verder ondersteunt het kabinet in de kern gezonde bedrijven met een hoge schuld door saneringsakkoorden kansrijker te maken. Dit houdt in dat de Belastingdienst van 1 augustus 2022 tot 30 september 2023 genoegen neemt met hetzelfde uitkeringspercentage als andere schuldeisers, in plaats van het dubbele percentage dat normaal wordt gehanteerd.

Meer weten?
Wil je meer weten over actuele pensioenontwikkelingen, schrijf je dan in voor:

 Daar gaan we uitgebreid in op de actuele ontwikkelingen rondom pensioen en overige inkomensvoorzieningen.

Permanente Educatie: al onze E-learning, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Sociale Zekerheid
  • Maandag 23 mei 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas