En nog weet de DGA niet waar hij aan toe is met zijn pensioen

De laatste keer dat ik over de pensioensituatie van de directeur-grootaandeelhouder (DGA) schreef was op 17 december vorig jaar. Toen waren we in verwachting naar ‘het te leggen ei’ van Staatssecretaris Wiebes hoe verder te gaan met pensioenopbouw in het eigen bedrijf (BV) van een DGA.

Eindelijk, op 1 juli, vlak voor het zomerreces, heeft hij zich gemeld met weer een ‘richtinggevende’ brief over het pensioen van de DGA. Zoals inmiddels gebruikelijk, het is immers al de derde brief, weer 14 kantjes tekst.

Mét, iets nieuws: het oudedagssparen in eigen beheer (OEB). De oudedagsbestemmingsreserve (OBR) kenden we al uit de vorige brieven. Maar, na ampel beraad, komt  hij met een volledig nieuw pensioenregime. Een soort beschikbare premieregeling in eigen beheer, met een lijfrente-sausje. Immers, de uitkeringen hoeven niet levenslang te duren.

Ik zal niet zeggen dat het niets is, maar het is ook niet alles.

Het aardige is de eenvoud: gewoon een beschikbare premieregeling in de eigen BV, ieder jaar opwaarderen met de marktrente en vanaf de ingangsdatum in 20 termijnen uitkeren. Dat is niet zo moeilijk.

Ook de geste om de huidige commerciële voorziening ‘af te stempelen’ en alleen de fiscale voorziening (vaak de helft minder) om te hoeven zetten in die OEB is sec goed.

Of de (ex)partner van de DGA daarmee instemt, valt te bezien. Ik zou dat alleen doen als ik tegelijkertijd een x-bedrag extra contant krijgt, anders schiet ik er als ex behoorlijk bij in. Dat daarmee mijn echtscheidingsconvenant ‘heropend’ wordt zal wel wat gedoe geven, maar dat is dan maar zo. Formeel moet dit dan wel fiscale gevolgen hebben, maar ook die vallen te tackelen (pensioen, ook voor de DGA valt immers buiten de goederen gemeenschap, de rest erbinnen).

´Waar zit dan mijn kritiek?´, zult u zeggen.

Wel, in het feit dat nu een totaal nieuw ‘pensioenregime’ wordt bedacht, dat een combinatie is van pensioen (werkgever/werknemer), maar dan in de persoonlijke Inkomstenbelastingsfeer, zonder dat het dan dus lijfrente is. Bij een lijfrente mag ik ‘standaard’ 13,6% reserveren, hier wil hij met een staffel gaan werken, die oploopt naarmate ik ouder word.

Dat is prima, maar daardoor wordt het niet minder complex, ben ik bang. En dat was juist de aanleiding om pensioen in eigen beheer eens tegen het licht te houden.

Wat dan vraagt u zich af?

Wel, als hij toch toestaat dat alleen de lage(re) fiscale voorziening aangewend hoeft te worden voor de OEB, kan hij ook toestaan dat een DGA in eigen beheer mag doorgaan zoals hij nu doen, maar kan volstaan met uitsluitend fiscaal waarderen. Ook voor de dividendtoets. Als de pot dan in de uitkeringsfase leeg is – dat zal dan ook zo ongeveer na 20 jaar zijn – dat is dat – ook nu al – geen fiscaal probleem. Zelf vind ik het dan nog prima om de huidige rekenrente van 4% te vervangen door de marktrente (ofwel, het rendement dat hij ook gaat hanteren voor de vermogensrendementsheffing in Box3).

Wil de DGA zijn pensioen (later) toch onderbrengen bij een verzekeraar, dan koopt hij een pensioen in op basis van de fiscale voorziening. Levert dat minder op, dan heeft hij nog de keus om door te beleggen na pensioendatum, zo niet, dan is dat all in the game.

De facto bereikt hij dan hetzelfde als met de OEB. De DGA bouwt pensioen op in zijn eigen bedrijf. Dat mag, maar hoeft niet. Dat is risicovol, dus het kan zijn dat de pot leeg is en de DGA (of zijn partner) nog leeft. Dát is keus van de DGA zelf. Als Wiebes ervoor kiest, en dat doet hij, om een ondernemer pur sang toe te staan om met pensioengeld te ondernemen, hoeft hij zich daar ook niet druk over te maken.

Kortom, met de OEB verandert de wereld niet zoveel, dus waarom introduceren?

Informatie

  • Toekomstvoorzieningen, Pensioen Algemeen
  • Zaterdag 11 juli 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas