En/of rekening van samenwoners bij uit elkaar gaan

Rechtbank Rotterdam oordeel dat de gelden op een en/of bankrekening niet gemeenschappelijk zijn geworden op grond van de samenlevingsovereenkomst.

Niet alleen bij het einde van een huwelijk, maar ook bij het einde van de samenlevingsovereenkomst ontstaat geregeld veel discussie over wat wel of niet verdeeld moet worden.

In een recent gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Rotterdam gaat het om de vraag of op een en/of rekening gestort geld wel of niet verdeeld moet worden. In de samenlevingsovereenkomst in die kwestie staat dat partijen de onverdeelde helft van de gemeenschappelijke rekeningen aan elkaar overdragen en dat toekomstige stortingen aan ieder van partijen voor de helft toebehoren.

Volgens de rechtbank telt echter niet alleen de taalkundige/grammaticale betekenis van de bewoordingen van de overeenkomst, maar ook om wat partijen over en weer redelijkerwijs van elkaar mogen verwachten. Eén van de partners heeft aangetoond dat grote bedragen afkomstig waren van diens privérekening en aangewend werden voor de verbouwing van de woning en aflossing van de hypotheek. De andere partner stelt alleen dat de herkomst van de betalingen niet van belang is gelet op de letterlijke tekst van de samenlevingsovereenkomst.

Volgens de rechtbank moeten de letterlijke bewoordingen in hun context worden beschouwd. Tijdens het opstellen van de samenlevingsovereenkomst was het alleen de bedoeling om de kosten van de gemeenschappelijke huishouding te delen. Er blijkt onvoldoende van de wens om een situatie die lijkt op een gemeenschap van goederen te creëren. 

Ook bij klanten leeft wel vaker de gedachte dat een en/of rekening gezamenlijk eigendom creëert. Dat is dus in beginsel niet het geval, het is alleen een legitimatie richting de bank voor toegang tot de rekening. Andere aspecten van het geval spelen dus veelal een veel belangrijkere rol bij de vaststelling wie recht heeft op delen van het saldo of op vergoeding van voorgeschoten bedragen.

Informatie

  • Recht: Huwelijksvermogens- en erfrecht
  • Dinsdag 29 januari 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas