FATCA en opzegging bankrekening

Het KiFiD oordeelt over een klacht van een consument wiens bankrekening wordt opgezegd vanwege de Amerikaanse ‘Foreign Account Tax Compliance Act’.

Een bank verzoekt op grond van FATCA-regelgeving een in de VS geboren klant om een U.S. Taxpayer Identication Number of een Certificate of Loss of License aan te leveren. Gebeurt dit niet dan beëindigt de bank de bankrekening en zegt de relatie op.

De consument is al bij veel banken geweest en verzet zich sterk tegen de eisen. Hij is toevallig in de US geboren toen zijn vader naar de VS was gedetacheerd door het Ministerie van Defensie, hij is een ‘accidental American’.

Het KiFiD vindt dat de bank de aanlevering mag eisen en geen basisbetaalrekening aan de consument hoeft te verstrekken.

De consument vindt FATCA in strijd met de AVG en EVRM en is zeer fanatiek in zijn verzet hiertegen onder andere richting ministeries  en in TV-programma’s. Consument vindt het ook slechts een verdrag tussen Staten.

Het KiFiD vindt echter dat financiële instellingen wel degelijk aan FATCA gebonden is hoe onwenselijk dat ook voor consument kan zijn. De consument kan ontsnappen aan FATCA door zijn nationaliteit op de geven of een Certificate of Loss of License aan te vragen.

De consument heeft ook niet de waarheid vertelt, bij het aanvragen van de bankrekening, bij de vraag of hij nog in een ander land belastingplichtig is. Ook ontvangt de bank nu niet meer tijdig de gevraagde gegevens om aan diens rapporteringsverplichtingen te voldoen. Ook hoeft de bank geen basisbetaalrekening wel aan te bieden of blijven bieden, omdat die ook onder FATCA valt. De bank hoeft ook niet mee te werken aan belastingontduiking. De consument wilde ook niet onder FATCA vallen, omdat hij dan belasting zou moeten betalen over de winst op een verkocht woonhuis.

Tsja, het zou je maar gebeuren dat je een ‘accidental American’ bent.Het leidt tot een werkelijk absurde gang van zaken. Zeker nu het KiFiD alleen nog kan opperen dat consument op grond van het Convenant Basisbetaalrekening een aanvraag kan laten indienen door een hulpverleningsinstantie die voor hem de rekening beheert. Dat is toch werkelijk Kafkaësk zoals het zo mooi heet. 

Informatie

  • Basis
  • Maandag 3 augustus 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas