Financiële crises staan aan de wieg van ons pensioen

107023_sun_burstNa alle emoties van omvallende banken en verloren spaargeld, is er nu wat rust ontstaan. Het is tijd voor een tweede fase. Nu de paniek voorbij is, kunnen we ook weer wat rationeler naar de hele situatie kijken. De crisis in een soort historisch perspectief plaatsen. Dat geeft bovendien een prettig gevoel: alsof het allemaal al weer achter de rug is.

Het Romeinse leger kende meer dan 2000 jaar geleden al een vorm van pensioen. Na twintig jaar dienst mochten de soldaten zich als vrij burger vestigen en kregen daar soms ook een stukje land voor. Dat was geen slecht aanbod. Het Romeinse leger was natuurlijk zeer succesvol, genoot hoog aanzien en bood voldoende mogelijkheden om carrière te maken. Dat laatste vooral in periodes waarin regelmatig posities vacant kwamen, neem ik aan.

Het eerste Nederlandse pensioenfonds is rond 1850 ontstaan. Het waren de werkgevers die daarvoor het initiatief namen. Zij zagen dat afgedankte werknemers regelmatig tot hun oude dag in armoede waren veroordeeld. Ook de bedelende weduwen aan de fabriekspoorten waren in die tijd een bekend straatbeeld. Niet goed voor de eetlust van de werkgevers en zeker niet motiverend voor het bestaande personeel. Personeel dat zich bovendien langzaam maar zeker beter organiseerde, en beetje bij beetje meer tegenwicht kon bieden aan de macht van de werkgevers. Ziedaar het ontstaan van pensioen als arbeidsvoorwaarde.

De oorsprong van pensioen is dus de bescherming van de werknemer in tijden van economische tegenslag. Gebeurtenissen of situaties die destijds nog een stuk ingrijpender waren dan bij de huidige crisis.

De huidige economische tegenwind treft ons allemaal. Maar bedenk dat je in de huidige situatie zonder pensioen nog een stuk verder van huis zou zijn geweest. Ondanks dat je pensioen nu misschien wel wat lager gaat uitvallen dan verwacht. Bedenk bovendien dat pensioen kennelijk al heel lang meegaat. Al heel wat crises heeft overleefd. En dus ook deze crisis wel zal overleven. Er is in Nederland nog nooit een pensioenfonds ‘omgevallen’. Dat maakt wat mij betreft twee dingen duidelijk. Pensioen is voor ieder van ons van groot belang. En ons collectieve pensioenstelsel is sterk genoeg om deze crisis glansrijk te kunnen doorstaan. Eigenlijk staan we er dus nog best goed voor.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 30 november 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas