Hof Arnhem-Leeuwarden: Beleggen overwaarde eigen woning is niet in strijd met zorgplicht

Hof Arnhem-Leeuwarden heeft op 13 augustus 2019 uitspraak gedaan of een constructie waarbij de gerealiseerde overwaarde van een verkochte woning deels wordt belegd in combinatie met een volledige hypothecaire financiering van de nieuwe woning in strijd is met de zorgplicht.

Belanghebbenden verkopen in 2000 hun woning. Hierdoor realiseren zij een overwaarde van € 1.234.282. In datzelfde jaar kopen belanghebbenden een nieuwe woning voor € 1.429.407. Zij financieren deze koopsom volledig met een hypothecaire geldlening bij een bank. Belanghebbenden beleggen een bedrag van ongeveer
€ 900.000 van de gerealiseerde overwaarde. Daartoe is een overeenkomst inzake vermogensbeheer gesloten.

 

Op de beleggingen lijden belanghebbenden verlies. Eind 2002 beëindigen zij het vermogensbeheer. Volgens belanghebbenden heeft de bank hen niet goed geadviseerd en daarmee de zorgplicht geschonden.

 

Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden is de bank niet in de zorgplicht tekortgeschoten. De financiële constructie betreft geen ingewikkeld financieel product. De opzet was eenvoudig. De opbrengst van de verkochte woning zou (deels) worden belegd, terwijl voor de gehele financiering van de nieuwe woning een hypothecaire geldlening zou worden afgesloten. Daarbij geldt dat belanghebbenden ervaren ondernemers en vermogende particulieren waren. 


Bovendien blijkt dat de bank een vermogensplanningsrapport heeft opgesteld. Hieruit volgt dat belanghebbenden onder meer als doel hadden dat het totale rendement op het vermogen zou worden verhoogd en dat zij bereid waren om in aandelen te beleggen. In het rapport stelt de bank een beleggingsportefeuille voor met een gemiddeld risicoprofiel. Belanghebbenden hebben het vermogensplanningsrapport niet, althans onvoldoende gemotiveerd, betwist.

Informatie

  • Beleggen
  • Woensdag 28 augustus 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas