Ik ben mijn pensioen kwijt, hoe vind ik het terug?

Veel mensen hebben in het verleden ergens gewerkt, en misschien wel pensioen opgebouwd. Maar dat laatste weten ze niet zeker en waar dat pensioen dan opgebouwd zou zijn is ook niet bekend. Hoe vind je een verloren pensioen weer terug.

Heeft u wel pensioen opgebouwd?

Allereerst een opmerking over het feit of je echt pensioen hebt opgebouwd.
In het verleden gold in de meeste pensioenregelingen een toetredingsleeftijd van 25 jaar. Indien je jonger was, is het redelijk aannemelijk dat je geen pensioen hebt opgebouwd.
Verder gold bij deelname korter dan 1 jaar dat bij de meeste pensioenuitvoerders de opgebouwde aanspraken weer zouden vervallen. Indien je korter dan 1 jaar heeft deelgenomen kan het dus zijn dat je uiteindelijk geen pensioen hebt opgebouwd. Tenslotte was het gebruikelijk om alleen werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te laten deelnemen aan de pensioenregeling. Dat zou dus ook een mogelijke uitsluiting kunnen zijn.

Wel pensioen maar geen gegevens

Indien je wel pensioen hebt opgebouwd, maar je hebt daar geen gegevens van, kun je besluiten om af te wachten. Uitvoerders gaan op grote schaal pensioenopgaven versturen naar mensen die ooit pensioen hebben opgebouwd. Verder komt er in 2011 een nationaal pensioenregister, waar alle pensioenaanspraken van iedereen worden opgenomen. Daar moet dat dus in terugkomen. Dat kan uiteraard alleen maar als je niet op korte termijn met pensioen gaat. Als je wel op korte termijn met pensioen gaat of op korte termijn over informatie dient te beschikken, kun je actief op zoek gaan.

Allereerst adviseer ik contact op te nemen met je voormalige werkgever of diens opvolgers. Maar als daar geen gegevens meer over te vinden zijn, bijvoorbeeld omdat het bedrijf failliet is, moet je actief op zoek.

Ex-collega's

Een eerste stap kan dan zijn contact op te nemen met ex-collega's. Kijk eens op LinkedIn, Facebook of Hyves. Misschien vindt u uw ex-collega's daar weer terug. En mogelijk kunnen zij u helpen doordat zij wel informatie over hun pensioen hebben.

Pensioenfonds

Je kan kijken of het bedrijf waar je werkzaam was mogelijk was aangesloten bij een pensioenfonds. Voor een overzicht verwijs ik naar de site van De Nederlandse Bank (DNB). Je kan ook contact opnemen met DNB en daar je vraag stellen. Daarnaast kun je informatie opvragen bij het Verbond van Verzekeraars of bij Vereniging van bedrijfstakpensioenfondsen.

Er is ook een telefoonnummer voor informatie over pensioen dat je niet meer kunt vinden. Het telefoonnummer is 070-3117373. Dit nummer is iedere dag tussen 8:30 en 12:30 te bereiken. Deze mensen gaan actief op zoek naar een pensioenfonds dat bij de werkgever heeft gehoord. Zij gaan niet op zoek naar je pensioen. Dat moet je op basis van de informatie die je van hen krijgt zelf doen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 18 mei 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas