Is de BOR SW van toepassing op verhuuractiviteiten vastgoedbedrijf?

Een dochter erft van haar moeder aanmerkelijkbelangaandelen in bv’s, die zich bezig houden met de ontwikkeling en met de verhuur van onroerende zaken. De dochter doet een beroep op de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) SW. De Hoge Raad geeft antwoord op de vraag of de projectontwikkelings- en verhuuractiviteiten één onderneming zijn.

De moeder van belanghebbende is overleden. Op het moment van overlijden bezit moeder aanmerkelijkbelangaandelen in drie bv’s. Belanghebbende, haar zus en drie kleinkinderen erven ieder voor gelijke delen deze aandelen.

De bv’s houden zich bezig met de ontwikkeling en met de verhuur van onroerende zaken. De vastgoedportefeuille van de bv’s bestaat uit ongeveer 300 objecten (2.800 verhuurbare eenheden). Bij de bv’s zijn ruim 40 medewerkers in dienst.

Belanghebbende doet in de aangifte erfbelasting een beroep op de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) van artikel 35b SW. Volgens belanghebbende zijn de ontwikkelings- en verhuuractiviteiten dienstbaar aan elkaar en zijn deze zo nauw met elkaar verweven, dat het gehele vermogen kwalificeert als ondernemingsvermogen en er dus sprake is van één onderneming. Verder stelt belanghebbende, dat gelet op de omvang van de portefeuille, de aard en omvang van de werkzaamheden en het streven naar een hoger rendement, er sprake is van ondernemingsactiviteiten. De inspecteur kent de BOR echter alleen toe voor het gedeelte van het vermogen dat kan worden toegerekend aan de projectontwikkeling.

Volgens Hof Amsterdam zijn de ontwikkelings- en verhuuractiviteiten niet zo nauw met elkaar verweven dat het gehele vermogen kwalificeert als ondernemingsvermogen. Ook heeft belanghebbende volgens het hof niet aannemelijk gemaakt, dat de met betrekking tot de verhuur verrichte activiteiten meer omvatten dan normaal vermogensbeheer en evenmin dat daarbij wordt gestreefd naar een hoger rendement dan bij normaal vermogensbeheer. Het hof concludeert daarom dat de BOR alleen van toepassing is op het vermogen dat is toe te rekenen aan de projectontwikkelingsactiviteiten. Het hof heeft het ondernemingsvermogen vervolgens vastgesteld volgens de berekeningen van de inspecteur.

De Hoge Raad oordeelt, dat het uitgangspunt van het hof over het begrip onderneming in artikel 35c lid 3 SW juist is. Het hof heeft volgens de Hoge Raad terecht, nadat het heeft geoordeeld dat de projectontwikkelings- en verhuuractiviteiten tezamen niet één onderneming vormen, onderzocht of de verhuuractiviteiten op zichzelf bezien wél een onderneming vormen. Ook anderszins geeft het oordeel van het hof geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting. Het berust voor het overige op de aan het hof voorbehouden waardering van de feiten, is voldoende gemotiveerd en niet onbegrijpelijk.

De Hoge Raad gaat echter niet mee in de berekening, die het hof heeft gemaakt van het ondernemingsvermogen van de bv’s, dat in aanmerking komt voor de BOR. Het hof heeft de door de Inspecteur toegepaste kwalificatie gevolgd zonder zich uit te spreken over het hierover bestaande geschil. In zoverre is het oordeel van het hof daarom onvoldoende gemotiveerd.

De uitspraak van het hof kan daarom niet in stand  blijven. De Hoge Raad verwijst het geding naar Hof Den Haag voor een nader onderzoek naar de vraag welke panden in redelijkheid kunnen worden toegerekend aan de projectontwikkelingsactiviteiten.

Meer weten?
Wil je meer weten op het gebied van de bedrijfsopvolgingsregeling, vastgoed en ondernemingsvermogen, dan kun je ook schrijven voor de 2 uur durende virtuele Masterclass - Bedrijfsopvolging voor familiebedrijven: beperk de belastingdruk!

Wil je nog meer verbreding en verdieping over de problematiek van de bedrijfsopvolgingsregeling, schrijf je dan in voor onze e-learning opleiding
Certified Life Event Advisor (CLEA). Dé opleiding op het gebied van Life Event georiënteerde advisering! Deze opleiding is ook specifiek gericht op de BV, de DGA en de overdracht van aandelen. Diepgaand, kwalitatief hoogstaand én praktijkgericht!  Na afloop van de opleiding ben je Certified Life Event Advisor (CLEA)!

Permanente Educatie: al onze E-learnings, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Fiscaal: Successiewet
  • Dinsdag 22 juni 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas