Is echtscheidingsconvenant aangegaan met grove miskenning van de wettelijke maatstaven?

Na echtscheiding betaalt de man partneralimentatie. De man wil de hoogte van de alimentatie echter wijzigen. Hof Arnhem-Leeuwarden geeft antwoord op de vraag of er een duidelijke wanverhouding bestaat tussen de onderhoudsbijdrage waartoe de rechter zou hebben beslist en die welke partijen zijn overeengekomen.

Partijen zijn in 2016 gescheiden. De man en de vrouw zijn in het echtscheidingsconvenant onder andere een partneralimentatie van bruto € 1.375 per maand overeengekomen. De man is vennoot in een vof.

De man wil de hoogte van de partneralimentatie herzien op € 691 bruto per maand. Hij voert hiertoe aan dat het convenant op het punt van de partneralimentatie is aangegaan met grove miskenning van de wettelijke maatstaven, omdat er in de berekening van zijn draagkracht geen rekening is gehouden met:

 • De maandelijkse aflossing op een schuld van € 500 per maand
 • Zijn AOV-premie van € 450,75 per maand
 • Zijn maandelijkse premie ziektekostenverzekering van € 137,82

De man betwist dat partijen op deze punten bewust zijn afgeweken van de wettelijke maatstaven.

De vrouw verzet zich tegen wijziging van de partneralimentatie. Zij wijst erop dat partijen ten tijde van hun uiteengaan op aanraden van de mediator een financieel expert hebben geraadpleegd die goed gekeken heeft naar wat de financiële consequenties zijn. De vrouw stelt zich op het standpunt, dat bij de bepaling van de partneralimentatie bewust van de wettelijke maatstaven is afgeweken.

Hof Arnhem-Leeuwarden overweegt, dat een overeenkomst over partneralimentatie kan worden gewijzigd of ingetrokken omdat de overeenkomst is aangegaan met grove miskenning van de wettelijke maatstaven (artikel 1:401 lid 5 BW). Hiervan is sprake wanneer, uitgaande van dezelfde gegevens, er een duidelijke wanverhouding bestaat tussen de onderhoudsbijdrage waartoe de rechter zou hebben beslist en die welke partijen zijn overeengekomen.

Het hof overweegt vervolgens, dat de AOV-premie ook al tijdens het huwelijk werd betaald. Het is redelijk te achten dat de man na de scheiding daarmee doorgaat. Hiermee dient dan ook rekening te worden gehouden bij het vaststellen van de draagkracht van de man. Dat geldt ook voor de betaling van de premie ziektekostenverzekering. Het hof is verder van oordeel, dat ook rekening dient te worden gehouden met de maandelijkse aflossing op de schuld.

Aan de stelling van de vrouw, dat de man geen rekening zou hebben gehouden met vakantiegeld en weekendtoeslag, gaat het hof voorbij, omdat het winst uit onderneming betreft en niet loon uit dienstverband. Voor het overige heeft de vrouw de berekening van de man op € 691 bruto per maand niet gemotiveerd bestreden.

Het hof oordeelt, dat het voortvloeiende verschil tussen wat partijen zijn overeengekomen (€ 1.375 bruto) en datgene waartoe een rechter zou hebben beslist (€ 691 bruto) zodanig groot is, dat gesproken kan worden van een wanverhouding. Het hof is niet gebleken, dat partijen bij het vaststellen van de partneralimentatie op dit punt bewust zijn afgeweken van de wettelijke maatstaven.

Het hof concludeert dat de in het convenant vastgestelde partneralimentatie is overeengekomen met grove miskenning van de wettelijke maatstaven. Het hof bepaalt de partneralimentatie op € 691 bruto per maand.

Meer weten?
Wil je meer weten over de problematiek van alimentatie en echtscheiding schrijf je dan in voor onze Masterclass - Echtscheiding. In deze Masterclass wordt met name aandacht besteed aan de financiële, fiscale en juridische gevolgen van het eindigen van het huwelijk, maar ook het geregistreerd partnerschap of de samenlevingsrelatie. 

Of zoek je meer verdieping op het life event echtscheiding zie dan de opleiding 
Certified Life Event Advisor (CLEA). Tijdens deze opleiding krijg je toegang tot de DIA Wealth Monitor én DIA Life Event Advisor, zodat je snel en efficiënt inzicht krijgt in de vraagstukken bij echtscheiding. Hiermee maak je de aansluiting met de praktijk nog optimaler!

Permanente Educatie: al onze E-learnings, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

 

 

Informatie

 • Recht: Overig
 • Maandag 28 juni 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
 • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
 • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
 • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
 • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
 • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
 • Stel je vraag aan onze experts
 • 100% online, geen reistijden en verloren uren
 • 21 dagen op proef en beslis daarna pas