Is een groot perceel grond een tot de eigen woning behorende aanhorigheid?

Een paardenliefhebber koopt een eigen woning met ruim twee hectare grond. In geschil is vervolgens of het volledige perceel een tot de eigen woning behorende aanhorigheid is en of de aangegane hypotheek daarmee volledig een eigenwoningschuld is. Rechtbank Noord-Nederland geeft uitsluitsel.

De casus

Belanghebbende en zijn echtgenote houden zowel privé als via een eigen bv enkele sportpaarden. Zij kopen een eigen woning met 24.600 m² aan grond. In de notariële akte staat onder het kopje ‘overdrachtsbelasting’ dat twee hectaren van het perceel niet is te kwalificeren als behorende bij de woning maar cultuurgrond/weiland is. Bij de levering is hierover 6% overdrachtsbelasting berekend.

Belanghebbende en zijn echtgenote zijn voor de financiering van de woning een hypothecaire geldlening bij een bank aangegaan. Belanghebbende trekt vervolgens alle betaalde rente en de kosten van het aangaan van de lening af als aftrekbare kosten met betrekking tot de eigen woning.

Het geschil

Volgens de inspecteur dient een deel van de grond echter niet te worden aangemerkt als een tot de eigen woning behorende aanhorigheid. De inspecteur wijst hierbij op de verklaring in de notariële akte ten aanzien van de overdrachtsbelasting. De inspecteur merkt een deel van de lening daarom niet aan als eigenwoningschuld en corrigeert de aftrekbare kosten met betrekking tot de eigen woning.

Belanghebbende stelt daarentegen dat de grond wel volledig dient te worden aangemerkt als een tot de eigen woning behorende aanhorigheid. Hij voert hiertoe aan:

 • Volgens de notaris mocht hij niet over de hele koopsom 2% overdrachtsbelasting betalen, maar over maximaal 5.000 m² grond. Daarom is in het koopcontract twee hectare grond apart gezet. Hij en zijn echtgenote waren echter onvoldoende ter zake kundig en wisten daarom niet dat deze splitsing in het koopcontract ook tot gevolgen voor de inkomstenbelasting zou leiden.
 • Er is sprake van een kadastraal perceel. Het is een geheel aansluitend en omheind perceel. Belanghebbende beschouwt het stuk grasland als zijn achtertuin.
 • Direct na de aankoop heeft belanghebbende twee overkappingen aan het begin van het grasland geplaatst.
 • Een hovenier heeft een plan opgesteld voor de verdere inrichting van de achtertuin, inclusief het verharden van het pad vanaf de achteringang. Zij hebben er echter voor gekozen om eerst te investeren in het opknappen van de woning.

Overwegingen en oordeel Rechtbank Noord-Nederland

Rechtbank Noord-Nederland overweegt dat de bewijslast op belanghebbende rust. De rechtbank oordeelt vervolgens dat belanghebbende niet aan zijn bewijslast heeft voldaan. Volgens de rechtbank volgt uit de notariële akte van levering dat belanghebbende bij de levering van de onroerende zaak expliciet hebben verklaard dat twee hectare grond ‘niet is te kwalificeren als behorende bij de woning maar als cultuurgrond/weiland’. Belanghebbende heeft onvoldoende (concreet) bewijs aangevoerd dat deze verklaring (achteraf) gezien niet juist is dan wel na de aankoopdatum niet meer geldt. De rechtbank hecht geen waarde aan het plan van belanghebbende om de grond verder als achtertuin in te richten, omdat hij daarvan geen enkel bewijs heeft overgelegd.

De rechtbank concludeert daarom dat de inspecteur een deel van de grond terecht niet heeft aangemerkt als een tot de eigen woning behorende aanhorigheid.

Meer weten?
Wil je meer weten over een wat een eigen woning is en wat daarbij behorende aanhorigheden zijn, schrijf je dan in voor de praktische Workshop - Eigen woning. In deze virtuele workshop van 90 minuten informeren wij je over de meest efficiënte manier om de woning in je dossier op te nemen en welke details van bijvoorbeeld de eigen woning en de overdrachtsbelasting van belang zijn!

Wil je nog meer verdieping en verbreding, dan kun je ook inschrijven voor de 2 uur durende virtuele Masterclass - De eigen woning in het advies: huis en haard voor geld.

Permanente Educatie: al onze E-learnings, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

 • Fiscaal: Wet IB
 • Maandag 19 juli 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
 • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
 • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
 • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
 • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
 • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
 • Stel je vraag aan onze experts
 • 100% online, geen reistijden en verloren uren
 • 21 dagen op proef en beslis daarna pas