Is er nu wel of niet voldoende geld in de kassen van de pensioenfondsen?

Dit was onderwerp van gesprek in de uitzending van Pauw & Witteman van woensdag 5 december. Henk Krol (50+) vond van wel en Jony Ferket (G500) vond van niet. Omdat eigenlijk niemand het weet of snapt, heeft het CDA voorgesteld hier nader onderzoek te laten doen. En naar verwachting gaat dat ook gebeuren. 

De uitkomst van dat onderzoek is eigenlijk absoluut niet interessant, want je kan eruit krijgen wat je wilt. Laat ik dit ondersteunen met een simpel voorbeeld dat ik wel eens eerder in een column gebruikt heb.

Stel dat er een student is die van zijn ouders € 30.000 krijgt om zijn studie te bekostigen. De student heeft maandelijks € 675 nodig en verwacht in vier jaar zijn studie te voltooien. Kan deze student met het geld van zijn ouders uitkomen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het rendement dat de student over de ontvangen € 30.0000 kan maken. Onderstaand overzicht toont de resultaten van de spaarrekening gedurende zijn studie bij een rekenrente van 0%, 4% en 8%

 

Hoogte spaarrekening van de student bij een rendement van:

Ultimo jaar0%4%8%
025.00025.00025.000
121.90022.92623.953
213.80015.56817.422
35.7007.91610.369
4-/- 2.400-/- 412.752

De conclusie is dat de student bij een rendement van 4% net uitkomt met zijn geld. Is het rendement hoger dan houdt hij geld over; bij een lager rendement komt hij geld tekort.

Het onderzoek naar de ontwikkeling van het vermogen bij pensioenfondsen is in feite niet anders dan hierboven geschetst. Er komen wat meer parameters bij kijken, maar that’s it.

Mijn conclusie is dan ook dat een dergelijk onderzoek niet tot het eenduidige antwoord zal leiden dat Henk of Jony willen horen. Niemand weet namelijk hoe hoog toekomstige rendementen zijn, hoeveel langer we nog zullen leven, wat de inflatie is (et cetera).

Het antwoord zal worden: gegeven de parameters die we er in stoppen is de kans x% dat Henk gelijk heeft en de kans y% dat Jony gelijk heeft. Maar bij andere parameters is dat weer anders: garbage in, garbage out.

Binnen het bestaande pensioenstelsel is het antwoord in ieder geval wel bekend: er is 97,5% zekerheid dat Henk gelijk heeft, want dat is namelijk de eis die DNB aan pensioenfondsen stelt.
Maar soms is 2,5% gewoon meer dan we denken!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Dinsdag 11 december 2012

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas