Jonge werknemers moeten lid worden van een vakbond

Veel jongeren vinden dat ze veel teveel pensioenpremie betalen. De inhoud van een pensioentoezegging wordt in veel gevallen vastgesteld door de sociale partners.  Jij als werknemer wordt in dat overleg vertegenwoordigd door de vakbonden. Er zijn echter opvallend weinig jongeren lid van een vakbond. Is dat dan wel slim, als je kijkt naar pensioen?

De pensioenpremie wordt door veel jongeren als hoog ervaren. Dat deze premie zo hoog is, komt met name door het solidairiteitsbeginsel (doorsneepremie). De jongere betaalt mee aan de pensioenopbouw van de oudere collega's. Opvallend daarbij is dat de pensioenregeling van de oudere werknemers vaak veel beter is dan de pensioenregeling van de jongeren. Veel jongeren vragen zich daarom ook af of dit systeem wel klopt.

De inhoud van de pensioenregeling, waarin bijvoorbeeld het onderscheid tussen jongeren en ouderen is opgenomen, is tot stand gekomen door overleg tussen de sociale partners. De werknemers worden daarin vertegenwoordigd door de vakbonden. De gemiddelde leeftijd van vakbondsleden is hoog. Deze leeftijd is ongeveer 50 jaar (bron: AVV). Met name oudere werknemers zijn dus vertegenwoordigd in het pensioenoverleg.

Doordat zo weinig jongeren lid zijn van een vakbond, zijn jongere werknemers ondervertegenwoordigd in het pensioenoverleg. Als je als jongere werknemer vraagtekens zet bij de gemaakte afspraken over pensioen, ligt het dan ook voor de hand om te rade te gaan bij de vakbonden. Wil je nog verder gaan, lijkt het mij logisch om ook lid te worden van een vakbond. En als jongeren dan ook zorgen dat zij niet alleen maar vertegenwoordigd zijn, maar ook aan tafel zitten bij het overleg, kunnen zij zelfs actief meedenken en praten over de inhoud van de pensioenregeling. Als je serieus werk wilt maken van je pensioen, kun je mijns inziens dus het beste lid worden van een vakbond.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Woensdag 19 november 2008

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas