KennisHub: Meest Gelezen - Weeknummers 1 - 4

Nog geen tijd gehad om alles te lezen? Geen probleem! Elke week zetten we de best gelezen artikelen van de laatste maand voor je op een rij. Veel leesplezier!

DGA Pensioen en ODV

Gebruik van de meest recente overlevingstafel
Net als u zitten wij in de decembermaand met smart te wachten op allerlei sociale en fiscale cijfers. Daartoe rekenen we ook de nieuwe overlevingstafels (periodetafels GBM en GBV) die het Actuarieel Genootschap (AG) jaarlijks publiceert. Meestal vindt die publicatie ruim op tijd plaats, zodat voor de berekening van de verplichtingen op 31-12 gebruik gemaakt kan worden van die nieuwe periodetafels. Zodra publicatie door het AG heeft plaatsgevonden, worden die grondslagen herleid tot overlevings- en sterftekansen die in onze software worden verwerkt. Even dreigde het mis te gaan, omdat het AG aangaf niet te kunnen garanderen dat publicatie vóór de jaarwisseling 2021/2022 zou plaatsvinden. De opluchting was dan ook groot toen op 16 december 2021 de periodetafels GBM/GBV 2015 – 2020 werden gepubliceerd, zodat deze voor de balanswaardering per 31-12-2021 gebruikt konden worden. Maar stel nu dat de publicatie na de jaarwisseling had plaatsgevonden? Die vraag hebben we het voorgelegd aan het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP).

DGA Pensioen en ODV

Omslagstelsel voor waardering pensioen in eigen beheer toegestaan
Op 3 december 2021 werd de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 23 november 2021 gepubliceerd. In deze zaak ging het om de vraag of de overstap naar het omslagstelsel in 2016 geoorloofd was, waarbij vooraf vaststond dat de beoogde overgang naar een ander stelsel van waardering niet gericht was op het behalen van een incidenteel fiscaal voordeel. De inspecteur en de Rechtbank Gelderland (23 november 2020) oordelen van niet. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kwam tot een andere conclusie.

Estate Planning – Bedrijfsopvolging

In hoeverre zijn BOR-advieskosten volgens de Belastingdienst aftrekbaar?
Naar aanleiding van een WOB-verzoek heeft de staatssecretaris op 8 januari 2022 documenten openbaar gemaakt over hoe de Belastingdienst de aftrekbaarheid van advieskosten in het kader van de toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (BOR-advieskosten) beoordeeld.

Ondernemingen – Fiscale winstbepaling

Heeft een bv een bedrijfsterrein tegen een te lage prijs aan de kinderen van haar DGA verkocht?
Een bv verkoopt een bedrijfsterrein aan de minderjarige kinderen van haar DGA. Volgens de inspecteur is de gehanteerde verkoopprijs te laag. Hij corrigeert daarom de winst van de bv. Rechtbank Den Haag oordeelt of deze winstcorrectie juist is.

DGA Pensioen en ODV

Geërfd recht op ODV-termijnen aanwenden
Het CAP heeft op 23 december 2021 een nieuw V&A gepubliceerd. Dit V&A 21-009 behandelt de vraag of één van de erfgenamen het geërfde recht op de ODV-termijnen naar eigen keuze kan aanwenden voor de verkrijging van een lijfrenteproduct.

Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Dat kan met de KennisHub! Eén abonnement voor al je kennis en vaardigheid op het gebied van Pensioen & Life Event Advisering. Praktijkgericht, boordevol actualiteiten, volledig online en dus waar en wanneer je maar wilt. Mix & Match tussen inspirerende Masterclasses, Praktijkgerichte workshops, Casuïstiek, Vaktechnische- en PE artikelen voor een naadloze aansluiting. Uiteraard inclusief PE. 

Informatie

  • Algemeen
  • Dinsdag 1 februari 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas