KennisHub: Meest Gelezen - Weeknummers 10 - 13

Nog geen tijd gehad om alles te lezen? Geen probleem! Elke week zetten we de best gelezen artikelen van de laatste maand voor je op een rij. Veel leesplezier!

Estate Planning

Is een levenstestament in casu leidend bij benoeming bewindvoerder?
Een weduwnaar heeft zijn vriendin in zijn levenstestament tot gevolmachtigde benoemd. De rechtbank benoemt echter zijn zoon tot bewindvoerder. Hof Den Haag oordeelt of de vriendin als gevolmachtigde zorgvuldig met het vermogen van de weduwnaar is omgegaan en dus kan worden benoemd tot bewindvoerder.

Overlijden

Heeft afbranden woning gevolgen voor hoogte aanslag erfbelasting?
Een woning, die onderdeel is van een nalatenschap, wordt verkocht. Twee dagen voor de juridische levering brandt de woning af. De schade kan niet worden verhaald. Rechtbank Gelderland gaat in op de vraag of de aanslag erfbelasting dan een individuele en buitensporige last betekent.

Collectief Pensioen

“Interpretatie” AFM zet pensioendeelnemers in de kou
Volgens het Verbond Financiële BeroepsOrganisaties (VFBO) zet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) pensioendeelnemers in de kou, zo blijkt uit de publicatie van 10 maart jl. De VFBO verwijst daarin naar de “Interpretatie informeren en adviseren”, die de AFM medio december 2021 publiceerde.          

Arbeidsongeschiktheid

AOV uitkeringen belast?
Belanghebbende X ontvangt AOV uitkeringen. Deze uitkeringen houden verband met arbeidsongeschiktheid die is ontstaan tijdens de uitoefening van zijn dienstbetrekking. X oordeelt derhalve dat sprake dient te zijn van onbelaste vergoedingen van immateriële schade en van verlies aan arbeidskracht. De inspecteur is echter van mening dat de uitkeringen tot het belastbare inkomen uit werk en woning behoren. Eerst de Rechtbank, dan het Hof en nu ook de Hoge Raad spreken zich over deze zaak uit.

DGA Pensioen en ODV

Terugbetaling aandelenkapitaal en afkoop pensioen
Al sinds 1 juli 2017 is het opbouwen van pensioen in eigen beheer niet langer mogelijk. Toch spelen er nog vele discussies tussen DGA’s en de belastingdienst rondom pensioenverplichtingen in eigen beheer. Deze hebben vaak te maken met het feit dat er te weinig middelen aanwezig zijn. Afhankelijk van de casus stelt de belastingdienst zich dan veelal op het standpunt dat sprake is van het afkopen dan wel prijsgeven van pensioen. Aan de hand van een recente praktijkcasus die diende voor het Hof Arnhem-Leeuwarden zal ik in dit artikel ingaan op deze materie.

Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Dat kan met de KennisHub! Eén all-in abonnement voor al je kennis en vaardigheid op het gebied van Pensioen & Life Event Advisering. Praktijkgericht, boordevol actualiteiten, fiscaal georiënteerd, volledig online en dus waar en wanneer je maar wilt. Mix & Match tussen inspirerende Masterclasses, Actualiteiten Sessions, Praktische workshops, Casuïstiek, Vaknieuws en PE-artikelen voor een naadloze aansluiting met jouw praktijk. Uiteraard inclusief PE. 

Informatie

  • Algemeen
  • Maandag 4 april 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas