KennisHub: Meest Gelezen - Weeknummers 22 - 25

Nog geen tijd gehad om alles te lezen? Geen probleem! Elke week zetten we de best gelezen artikelen van de laatste maand voor je op een rij. Veel leesplezier!

Pensioenakkoord

Individuele instemmingsrecht ‘invaren’ pensioen beperkt
Het kabinet en sociale partners hebben in het pensioenakkoord afgesproken dat de nieuwe pensioenopbouw in het nieuwe pensioenstelsel en de reeds opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten in de bestaande pensioenregelingen zoveel mogelijk bij elkaar worden gehouden in één pensioenregeling bij het pensioenfonds. Om dit ‘bij elkaar houden’ te realiseren, voorziet de Wet toekomst pensioenen in een standaard invaarpad. Dit is de hoofdregel voor het ‘invaren’ van pensioenaanspraken en -rechten vanuit de bestaande pensioenregelingen naar een premieregeling met leeftijdsonafhankelijke premies. Maar hoe zit het met de individuele inspraak van een deelnemer?

Vermogen

Is winst op cryptovalutatransacties behaald met trading bot winst uit onderneming?
Een man ontwikkelt een trading bot om in cryptovaluta te handelen. Hij realiseert daarmee in 2017 een aanzienlijke winst. Volgens de inspecteur is dit winst uit onderneming. Rechtbank Gelderland oordeelt of sprake is van structureel positieve resultaten, die in causaal verband staan tot de door de man verrichte extra arbeid.

Collectief pensioen

Wijziging regeling afkoop klein pensioen
Op 7 juni 2022 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel aanpassing regeling voor waardeoverdracht en afkoop klein pensioen en invoering afkoop klein nettopensioen en nettolijfrente aangenomen.

Huwelijk en Echtscheiding

Wie komt er in aanmerking voor de scheidingsregeling eigen woning?
Een gescheiden man betaalt de volledige hypotheekrente inzake de voormalige echtelijke woning en trekt deze af als eigenwoningrente. De woning is van zijn ex-echtgenote. De Hoge Raad gaat na of voor hypotheekrente-aftrek op grond van de scheidingsregeling een vorm van eigendom vereist is.

Arbeidsongeschiktheid

Zorgplicht assurantietussenpersoon?
De heer X heeft sinds 1998 een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De verzekering is afgesloten via de tussenpersoon. X is eind 2020 arbeidsongeschikt geworden. De hoogte van de uitkeringen uit de verzekering valt hem behoorlijk tegen. Hij eist een schadevergoeding maar daar wil de tussenpersoon niet aan. Dus stapt X naar het klachteninstituut Kifid. Zijn klacht is dat de tussenpersoon zijn nazorgplicht niet is nagekomen waardoor de verzekering niet passend is.

Overlijden

Kan een niet-erkend kind een kind en afstammeling in de zin van de Successiewet zijn?
Een kind erft van zijn biologische vader, terwijl hij een andere juridische vader heeft. De inspecteur legt een aanslag erfbelasting op naar het derdentarief en past de vrijstelling voor overige verkrijgers toe. Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt of het kind recht heeft op de kindvrijstelling en de toepassing van tariefgroep I.

Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Dat kan met de KennisHub! Eén all-in abonnement voor al je kennis en vaardigheid op het gebied van Pensioen & Life Event Advisering. Praktijkgericht, boordevol actualiteiten, fiscaal georiënteerd, volledig online en dus waar en wanneer je maar wilt. Mix & Match tussen inspirerende Masterclasses, Actualiteiten Sessies, Praktische workshops, Casuïstiek, Vaknieuws en PE-artikelen voor een naadloze aansluiting met jouw praktijk. Uiteraard inclusief PE. 

Informatie

  • Algemeen
  • Woensdag 29 juni 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas