KennisHub: Meest Gelezen - Weeknummers 41 - 44

Nog geen tijd gehad om alles te lezen? Geen probleem! Elke week zetten we de best gelezen artikelen van de laatste maand voor je op een rij. Veel leesplezier!

Lijfrente

Stamrechten en vrijval?
Bij de inbreng van een IB onderneming is in veel gevallen een lijfrente bedongen als tegenprestatie voor de overdracht van deze onderneming. Op grond van de overeenkomst die hierbij wordt gesloten betreft dit vervolgens veelal een stamkapitaal dat opgerent dient te worden tot de einddatum. Alhoewel er veel te vertellen valt over deze oprentingsfase wil ik in deze bijdrage stilstaan bij het moment waarop het kapitaal aangewend dient te worden voor periodieke uitkeringen en de daaropvolgende waardering van deze uitkeringen.

Collectief Pensioen

Vakbond FNV eist indexering van pensioenen in 2022
Ondanks afwijzing motie om tot indexering van pensioenen over te gaan, eist de FNV directe indexering voor het volgend jaar in plaats van af te wachten tot het nieuwe pensioenstelsel is ingevoerd.

Collectief Pensioen

SER lanceert meld- en informatiepunt geenpensioen.nl
De Sociaal Economische Raad (SER) constateert dat één op de tien werknemers geen aanvullend pensioen opbouwt. Daarom heeft de SER op verzoek van de Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars het meld- en informatiepunt geenpensioen.nl opgericht.

Huwelijksvermogens- en familierecht

Is tijdens huwelijk aangegane schuld voor starten onderneming verknocht?
In het kader van een echtscheiding is in geschil in hoeverre een tijdens het huwelijk aangegane schuld voor het starten van een onderneming door de man verknocht is aan de man en dus buiten de huwelijksgoederengemeenschap valt. Hof Amsterdam oordeelt of er bijzondere omstandigheden zijn waardoor er sprake kan zijn van verknochtheid.

Lijfrente

Attentie! Voorkom overschrijding van de wettelijke termijn bij lijfrenten
Een jaarlijks terugkerend fenomeen in lijfrenteland is dat – in het algemeen – aan het einde van het kalenderjaar lijfrenten expireren c.q. hun lijfrente-ingangsdatum bereiken. Het is dan tijd voor actie! Wat regelmatig wordt vergeten is dat de (re)actietermijn niet ongelimiteerd is. Er geldt een wettelijke uitvoeringstermijn waarbinnen moet worden gehandeld. Men kan de lijfrentetermijnen laten ingaan, de lijfrente kan soms nader worden uitgesteld of men kan ervoor kiezen de lijfrente ineens te laten uitkeren (afkoop). Het doelloos laten staan van het lijfrentekapitaal is zinloos en wordt fiscaal ‘bestraft’. Er moet dus een keuze worden gemaakt en dat moet tijdig gebeuren. Bij een in 2019 geëxpireerde lijfrente moet dat vóór 1 januari 2021. Wacht niet tot het laatste moment!

Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Dat kan met de KennisHub! Eén abonnement voor al je kennis en vaardigheid op het gebied van Pensioen & Life Event Advisering. Praktijkgericht, boordevol actualiteiten, volledig online en dus waar en wanneer je maar wilt. Mix & Match tussen inspirerende Masterclasses, Praktijkgerichte workshops, Casuïstiek, Vaktechnische- en PE artikelen voor een naadloze aansluiting. Uiteraard inclusief PE. 

Informatie

  • Algemeen
  • Maandag 8 november 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas