KennisHub: Meest Gelezen - Weeknummers 43 - 46

Nog geen tijd gehad om alles te lezen? Geen probleem! Elke week zetten we de best gelezen artikelen van de laatste maand voor je op een rij. Veel leesplezier!

Huwelijk en Echtscheiding

Wel of geen verrekening van pensioenrechten?
Partijen zijn gehuwd in gemeenschap van vruchten en inkomsten. Zij besluiten te gaan scheiden. Op 16 november 1993 wordt de echtscheiding ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Aangezien de echtscheiding dateert uit de periode gelegen tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 is het Boon/Van Loon arrest van toepassing voor eventuele verrekening van pensioenrechten. Maar is dat in dit geval ook zo? Rechtbank en Hof blijken het niet eens.

Lijfrente

Imputatieregeling nettopensioen stof tot nadenken
Sinds 1 januari 2016 is de imputatieregeling in de jaarruimte uitgebreid. Op grond van artikel 3.127, vierde lid, onderdeel a en b Wet IB 2001 moet, naast de bekende imputatie van de toevoeging aan de oudedagsreserve (FOR) en 6,27 keer de pensioenaangroei uit het voorafgaande kalenderjaar, ook nog rekening worden gehouden met het gezamenlijke bedrag aan betaalde of verrekende premies voor een nettopensioen uit het voorafgaande kalenderjaar gedeeld door de nettofactor. Vraag is of deze imputatie wel terecht is en of deze op de juiste wijze wordt uitgevoerd.

DGA Pensioen en ODV

Leidt een lening aan insolvabele DGA tot afkoop pensioen?
Een pensioen BV verstrekt in 2015 leningen aan DGA X. De DGA blijkt insolvabel te zijn en daarmee zijn de leningen onzakelijk volgens de rechtbank. De rechtbank stelt dat de pensioen BV met het verstrekken van deze geldbedragen feitelijk een deel van het pensioen heeft uitgekeerd aan de DGA. Er is daarom sprake van een (gedeeltelijke) afkoop van pensioen als bedoeld in artikel 19b, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Wet LB 1964. Aan het woord zijn nu het hof in hoger beroep en uiteindelijk de Hoge Raad.

Lijfrente

Attentie! Voorkom overschrijding van de wettelijke termijn bij lijfrenten
Een jaarlijks terugkerend fenomeen in lijfrenteland is dat – in het algemeen – aan het einde van het kalenderjaar lijfrenten expireren c.q. hun lijfrente-ingangsdatum bereiken. Het is dan tijd voor actie! Wat regelmatig wordt vergeten is dat de (re)actietermijn niet ongelimiteerd is. Er geldt een wettelijke uitvoeringstermijn waarbinnen moet worden gehandeld. Men kan de lijfrentetermijnen laten ingaan, de lijfrente kan soms nader worden uitgesteld of men kan ervoor kiezen de lijfrente ineens te laten uitkeren (afkoop). Het doelloos laten staan van het lijfrentekapitaal is zinloos en wordt fiscaal ‘bestraft’. Er moet dus een keuze worden gemaakt en dat moet tijdig gebeuren. Bij een in 2019 geëxpireerde lijfrente moet dat vóór 1 januari 2021. Wacht niet tot het laatste moment!

Huwelijksvermogens- en familierecht

Is tijdens huwelijk aangegane schuld voor starten onderneming verknocht?
In het kader van een echtscheiding is in geschil in hoeverre een tijdens het huwelijk aangegane schuld voor het starten van een onderneming door de man verknocht is aan de man en dus buiten de huwelijksgoederengemeenschap valt. Hof Amsterdam oordeelt of er bijzondere omstandigheden zijn waardoor er sprake kan zijn van verknochtheid.

Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Dat kan met de KennisHub! Eén abonnement voor al je kennis en vaardigheid op het gebied van Pensioen & Life Event Advisering. Praktijkgericht, boordevol actualiteiten, volledig online en dus waar en wanneer je maar wilt. Mix & Match tussen inspirerende Masterclasses, Praktijkgerichte workshops, Casuïstiek, Vaktechnische- en PE artikelen voor een naadloze aansluiting. Uiteraard inclusief PE. 

Informatie

  • Algemeen
  • Maandag 22 november 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas