KennisHub: Meest Gelezen - Weeknummers 46 - 49

Nog geen tijd gehad om alles te lezen? Geen probleem! Elke week zetten we de best gelezen artikelen van de laatste maand voor je op een rij. Veel leesplezier!

DGA Pensioen & ODV

Commerciële – en RJ-waardering van pensioenen in eigen beheer
Naast de fiscale waardering van pensioenen in eigen beheer is ook de commerciële waardering van het pensioen in eigen beheer van belang. De fiscale waardering in intern – en extern eigen beheer is al eerder aan de orde geweest. In deze beschouwing wordt aandacht besteed aan de commerciële waardering van pensioenen in intern of extern eigen beheer.

Bedrijfsoverdracht en -opvolging

Bedrijfsoverdracht DGA: schenken van aandelen
Bij een overdacht binnen de familiesfeer van aandelen in een bv, kan een DGA er voor kiezen om de aandelen tegen een zakelijke prijs, een te lage prijs of om niet aan zijn kind(eren) over te dragen. Wanneer de overnamesom nihil of te laag is, zal er sprake zijn van een schenking. In dit artikel wordt ingegaan op de gevolgen voor de inkomstenbelasting (box 2) en de schenkbelasting, en op de bijbehorende faciliteiten in de situatie dat de overdracht door een DGA van de aandelen in zijn bv een schenking binnen de familiesfeer is. Dit artikel is gebaseerd op de wetgeving en de tarieven geldend voor 2021.

DGA Pensioen & ODV

Vrijval juist berekend?
In X BV zijn een pensioenaanspraak en een gouden handdruk stamrecht ondergebracht. In de Vpb aangifte bedraagt de totale pensioen- en stamrechtverplichting € 626.048. De inspecteur komt voor 2016 echter op een fiscale balanswaarde van € 421.537. Dit resulteert in een vrijval van € 204.511. In geschil is deze vrijval. Rechtbank Den Haag oordeelt.

Huwelijk & Echtscheiding

Wel of geen verrekening van pensioenrechten?
Partijen zijn gehuwd in gemeenschap van vruchten en inkomsten. Zij besluiten te gaan scheiden. Op 16 november 1993 wordt de echtscheiding ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Aangezien de echtscheiding dateert uit de periode gelegen tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 is het Boon/Van Loon arrest van toepassing voor eventuele verrekening van pensioenrechten. Maar is dat in dit geval ook zo? Rechtbank en Hof blijken het niet eens.

Lijfrente

Imputatieregeling nettopensioen stof tot nadenken
Sinds 1 januari 2016 is de imputatieregeling in de jaarruimte uitgebreid. Op grond van artikel 3.127, vierde lid, onderdeel a en b Wet IB 2001 moet, naast de bekende imputatie van de toevoeging aan de oudedagsreserve (FOR) en 6,27 keer de pensioenaangroei uit het voorafgaande kalenderjaar, ook nog rekening worden gehouden met het gezamenlijke bedrag aan betaalde of verrekende premies voor een nettopensioen uit het voorafgaande kalenderjaar gedeeld door de nettofactor. Vraag is of deze imputatie wel terecht is en of deze op de juiste wijze wordt uitgevoerd.

Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Dat kan met de KennisHub! Eén abonnement voor al je kennis en vaardigheid op het gebied van Pensioen & Life Event Advisering. Praktijkgericht, boordevol actualiteiten, volledig online en dus waar en wanneer je maar wilt. Mix & Match tussen inspirerende Masterclasses, Praktijkgerichte workshops, Casuïstiek, Vaktechnische- en PE artikelen voor een naadloze aansluiting. Uiteraard inclusief PE. 

Informatie

  • Algemeen
  • Maandag 13 december 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas