KennisHub: Meest Gelezen - Weeknummers 52 - 3

Nog geen tijd gehad om alles te lezen? Geen probleem! Elke week zetten we de best gelezen artikelen van de laatste maand voor je op een rij. Veel leesplezier!

DGA Pensioen en ODV

Omslagstelsel voor waardering pensioen in eigen beheer toegestaan
Op 3 december 2021 werd de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 23 november 2021 gepubliceerd. In deze zaak ging het om de vraag of de overstap naar het omslagstelsel in 2016 geoorloofd was, waarbij vooraf vaststond dat de beoogde overgang naar een ander stelsel van waardering niet gericht was op het behalen van een incidenteel fiscaal voordeel. De inspecteur en de Rechtbank Gelderland (23 november 2020) oordelen van niet. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kwam tot een andere conclusie.

Estate Planning – Bedrijfsopvolging

In hoeverre zijn BOR-advieskosten volgens de Belastingdienst aftrekbaar?
Naar aanleiding van een WOB-verzoek heeft de staatssecretaris op 8 januari 2022 documenten openbaar gemaakt over hoe de Belastingdienst de aftrekbaarheid van advieskosten in het kader van de toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (BOR-advieskosten) beoordeeld.

DGA Pensioen en ODV

Geërfd recht op ODV-termijnen aanwenden
Het CAP heeft op 23 december 2021 een nieuw V&A gepubliceerd. Dit V&A 21-009 behandelt de vraag of één van de erfgenamen het geërfde recht op de ODV-termijnen naar eigen keuze kan aanwenden voor de verkrijging van een lijfrenteproduct.

Collectief pensioen

Pensioenverzekeraar en -adviseur aansprakelijk?
De klachtencomissie van het Kifid heeft in een bindend advies aangegeven dat een pensioenverzekeraar en een pensioenadviseur hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade die een deelnemer aan een collectieve pensioenregeling heeft geleden. De schade is ontstaan doordat de deelnemer niet is geïnformeerd over een aanzienlijke stijging van de premie voor het nabestaandenpensioen en het daardoor achterblijven van de opbouw van het ouderdomspensioen.

DGA Pensioen en ODV

Overdracht PEB zonder voorwaardelijke indexatie: prijsgeven?
Is een voorwaardelijk recht op (na-)indexatie een aanspraak ingevolge een pensioenregeling in de zin van artikel 11, lid 1, onderdeel c Wet LB 1964? Zo ja, is dit recht dan prijsgegeven als bedoeld in artikel 19b, lid 1 onderdeel c Wet LB 1964 (tekst 2016) bij overdracht aan een ander eigenbeheerlichaam wanneer in de overdrachtswaarde geen rekening is gehouden met de voorwaardelijke (na-)indexatie? Over deze twee vragen heeft de Advocaat-Generaal van de Hoge Raad zijn standpunt gegeven in een geschil tussen X BV en de staatssecretaris van Financiën.

Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Dat kan met de
KennisHub! Eén abonnement voor al je kennis en vaardigheid op het gebied van Pensioen & Life Event Advisering. Praktijkgericht, boordevol actualiteiten, volledig online en dus waar en wanneer je maar wilt. Mix & Match tussen inspirerende Masterclasses, Praktijkgerichte workshops, Casuïstiek, Vaktechnische- en PE artikelen voor een naadloze aansluiting. Uiteraard inclusief PE. 

Informatie

  • Algemeen
  • Maandag 24 januari 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas