KennisHub: Meest Gelezen - Weeknummers 7 - 10

Nog geen tijd gehad om alles te lezen? Geen probleem! Elke week zetten we de best gelezen artikelen van de laatste maand voor je op een rij. Veel leesplezier!

Overlijden

Komt legataris in aanmerking voor de werknemersvrijstelling in de Successiewet?
De werknemersvrijstelling in de Successiewet betekent een vrijstelling van erfbelasting voor het bedrag of goed dat een werknemer van de erflater erft of gelegateerd krijgt. Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld of een legataris die gedurende een periode van vijftien jaar huishoudelijke werkzaamheden voor een oude alleenstaande man heeft gedaan in aanmerking komt voor deze vrijstelling.

Collectief Pensioen

AFM onderzoek naar pensioencommunicatie
Naar aanleiding van signalen dat de pensioencommunicatie bij pensioenuitvoerders niet op orde zou zijn, heeft de AFM onderzoek hiernaar gedaan.

Ondernemingen

Het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’
Op 17 juni 2020 is het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Invorderingswet 1990 ter bestrijding van belastinguitstel en -afstel als gevolg van excessief lenen bij een eigen vennootschap (Wet excessief lenen bij eigen vennootschap)’ ingediend bij de Tweede Kamer.

Volgens het wetsvoorstel moet een aanmerkelijkbelanghouder in box 2 belasting betalen voor zover hij meer dan € 500.000 leent van zijn vennootschap. Hierdoor wil het kabinet het bovenmatig lenen door een aanmerkelijkbelanghouder van de eigen vennootschap ontmoedigen. In het coalitieakkoord 2021-2025 van 15 december 2021 is aangegeven dat het bedrag van € 500.000 wordt verhoogd naar € 700.000. 

Lijfrente

Verzamelbesluit lijfrenten in de winstsfeer gewijzigd
Op 25 januari 2022 is het gewijzigde Besluit Lijfrenten in de winstsfeer van 17 december 2021 gepubliceerd. Het nieuwe besluit vervangt het besluit van 3 juni 2014. De wijzigingen richten zich met name op onderdeel 9.3 en volgende. Het betreft de wijziging van stamrechten bedongen en afgetrokken in verband met de stakingswinst en de FOR vóór 1992. Wat houden die wijzigingen nu concreet in?

DGA Pensioen en ODV

Pensioengelden onttrokken aan Pensioen BV. Onrechtmatig handelen?
Man en vrouw zijn gescheiden. De ex-echtgenote heeft volgens het echtscheidingsconvenant recht op de helft van het ouderdomspensioen en overbruggingspensioen. Deze pensioenen zijn ondergebracht in een pensioen BV. Deze pensioen BV heeft op enig moment niet voldoende liquide middelen meer om het pensioen uit te keren. Wat nu? Rechtbank Limburg oordeelt.

Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Dat kan met de KennisHub! Eén all-in abonnement voor al je kennis en vaardigheid op het gebied van Pensioen & Life Event Advisering. Praktijkgericht, boordevol actualiteiten, volledig online en dus waar en wanneer je maar wilt. Mix & Match tussen inspirerende Masterclasses, Up-to-date Sessions, Hands on workshops, Casuïstiek, Vaknieuws en PE-artikelen voor een naadloze aansluiting met jouw praktijk. Uiteraard inclusief PE. 

Informatie

  • Algemeen
  • Maandag 14 maart 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas