Keuze aanvang premiekorting?

Er bestaat geen keuzemogelijkheid voor het aanvangstijdstip van de premiekorting voor het in dienst nemen van oudere werknemers.

Actualiteit

X heeft een aantal werknemers in dienst, waaronder werknemer A. Deze werknemer is op 3 juni 2013 in dienst getreden bij X. De dienstbetrekking is geëindigd op 28 maart 2014. Op 20 juni 2016 is deze werknemer opnieuw in dienst getreden bij X. De dienstbetrekking is dus onderbroken geweest voor twee jaar, twee maanden en 22 dagen. X heeft voor de jaren 2013 en 2014 premiekorting indienstneming oudere werknemers gevraagd. Later worden via correctieberichten de kortingen teruggedraaid en wordt opnieuw een aanvraag premiekorting ingediend voor de jaren 2016 en 2017.

Na een onderzoek heeft de Belastingdienst naheffingsaanslagen met boetes opgelegd. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat enkel bij aanvang van de eerste dienstbetrekking premiekorting gevraagd kan worden. De Rechtbank oordeelt dat vanaf 2013 recht bestond op premiekorting. Anders dan X stelt, was daar geen doelgroepverklaring voor nodig. Elk ander bewijs dat de werknemer voorafgaand aan de dienstbetrekking een uitkering genoot, was voldoende. Het recht op premiekorting is gaan lopen bij aanvang van de eerste dienstbetrekking in 2013. De einddatum van de kortingsperiode is daarom 25 augustus 2016 (Rechtbank Zeeland-West-Brabant 17 juni 2021, nrs. 20/6357 t/m 20/6359).

Meer weten?
Wil je meer weten over actuele pensioenontwikkelingen, schrijf je dan in voor:

Daar gaan we uitgebreid in op de actuele ontwikkelingen rondom pensioen en overige inkomensvoorzieningen.

Permanente Educatie: al onze E-learning, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Sociale Zekerheid
  • Maandag 4 april 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas