Kifid 2019-387: Een hypotheek zonder overlijdensrisicoverzekering is niet in strijd met de zorgplicht

Het Kifid heeft op 5 juni 2019 uitspraak gedaan of er sprake is van schade omdat bij een hypotheek geen overlijdensrisicoverzekering is afgesloten.

Belanghebbende heeft met haar partner in 1989 een hypotheek afgesloten. Aan de geldlening was een overlijdensrisicoverzekering op het leven van de partner van belanghebbende verbonden. In 2000 hebben zij een nieuwe duurdere woning gekocht. Bij de hiervoor afgesloten hypotheek is geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten. In 2013 is de partner overleden.

 

Belanghebbende vordert de schade die voor haar is ontstaan omdat geen overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Volgens belanghebbende heeft de bank ten tijde van het hypotheekadvies ten onrechte geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten en evenmin geïnformeerd of gewaarschuwd voor de gevolgen van het niet afsluiten van een dergelijke verzekering. Was er correct geïnformeerd en gewaarschuwd dan had belanghebbende die verzekering afgesloten.

 

Het Kifid is van oordeel dat uit het hypotheekvoorstel van de bank duidelijk blijkt dat een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht werd gesteld. Het Kifid oordeelt verder dat achteraf niet meer met een voldoende mate van zekerheid kan worden vastgesteld dat een overlijdensrisicoverzekering was afgesloten, indien belanghebbende geïnformeerd was over of gewaarschuwd was voor de met de hypothecaire geldlening samenhangende risico’s. Volgens het Kifid is er geen aanknopingspunt, laat staan zekerheid, dat belanghebbende de bereidheid zou hebben gehad de premie voor een overlijdensrisicoverzekering te betalen. Het Kifid wijst de vordering dan ook af.

Informatie

  • Financieren, Geschillencommissie KiFiD, Recht: Overig
  • Woensdag 5 juni 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas