Kinderalimentatie en studiefinanciering

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat studiefinanciering in de vorm van een lening toch meetelt voor de behoeftebepaling voor de vaststelling van de hoogte van de alimentatie.

In discussies over de vaststelling van de hoogte van de alimentatie spelen veel factoren een rol. Het gaat dan om de draagkracht, maar ook om de vaststelling van de behoefte. In een procedure in hoger beroep voor Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelt de kinderalimentatieplichtige dat studiefinanciering volledig buiten beschouwing moet worden gelaten bij de vaststelling van de behoefte omdat het merendeel daarvan is verstrekt in de vorm van een lening. Het gerechtshof volgt de alimentatieplichtige daarin niet en stelt vast dat bepalend voor de behoefte de mate van welstand waarin de minderjarige heeft geleefd in de laatste periode van de relatie. Daaraan zou niet af doen dat die studiefinanciering na afloop van de studie weer zou moeten worden terugbetaald, omdat die is verstrekt in de vorm van een lening.

 

Zo blijft studiefinanciering toch een merkwaardig fenomeen in Nederland. Nadat generaties lang mensen studiefinanciering hebben gekregen, zadelt die ontvangende generatie de daaropvolgende generaties op met forse studieschulden. Opvallend daarbij is dat tijdens de ontvangst daarvan het regelmatig gewoon als inkomen wordt gezien. Ook van overheidswege wordt het schulden maken enthousiast aangemoedigd. Klaas Knot loopt overal te verkondigen dat de schuldenlast voor financiering van eigen woningen omlaag moet. Over studieschulden hoor je hem echter niet. In alimentatiezaken gaat men daar vrolijk in mee, terwijl even goed de aflosverplichting direct in de tijd genomen zou moeten worden en dus ook direct al tijdens de laatste periode van de relatie gewoon al lasten zouden moeten zijn. Nu is het studiefinanceringsstelsel een dubbele straf, voor het kind en voor de alimentatieplichtige.

 

 

Informatie

  • Uit elkaar gaan, Recht: Huwelijksvermogens- en erfrecht
  • Vrijdag 29 maart 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas