Langer doorwerken, halve dag per week vrij

Langer doorwerken is het vooruitzicht voor velen van ons. Je leeftijd nu is bepalend voor je pensioenleeftijd. Op dit moment gaat men nog gemiddeld met 63 jaar met pensioen. Dat wordt binnen 10 jaar ongeveer 65 jaar en zal dan langzaam maar zeker opschuiven naar 70 jaar. Uiteindelijk werken de jongeren dus 5 jaar langer door (gerekend vanaf 65 jaar). Er is echter ook goed nieuws, je kunt een halve dag per week vrij nemen!

Op dit moment betalen we ongeveer 20% van ons salaris aan pensioenpremie (werkgever en werknemer samen). Dat is 1 dag per week werken voor je pensioen. Doordat je langer doorwerkt, spaar je meer pensioenkapitaal bij elkaar (5 jaar meer premie en 5 jaar extra rendement) en dat pensioenkapitaal moet worden gebruikt voor een korte uitkering (5 jaar later). Als je de huidige premie blijft betalen, dan bouw je veel teveel pensioen op.

Ik heb berekend dat pensioen uitgaande van stoppen op 70 jaar ongeveer de helft kost van een pensioen uitgaande van stoppen op 65 jaar.

In plaats van 20% van het salaris, betaal je dus nog maar 10% van het salaris. Nu kan je ervoor kiezen om die 10% te gebruiken voor een hoger inkomen. Mij lijkt het aantrekkelijk en logisch dat je die 10% inruilt voor vrije dagen.

Je neemt in feite nu al een beetje pensioen op, zodat je straks iets langer door kan werken.

Als ik al die vrije dagen die je kunt nemen bij elkaar optel dan kom ik op 3,5 jaar vrij. En dat in ruil voor 5 jaar langer doorwerken. Je gaat er dus iets op achteruit (dat komt doordat je pensioengeld rendeert en je vrije dagen die je opneemt niet) maar je geniet wel eerder van je vrije tijd.

Toelichting
Voor de rekenaars: Ik heb een globale berekening gemaakt voor een 23 jarige werknemer die tot zijn 65 jaar pensioen opbouwt. Daarbij ben ik uitgegaan van een carrière ontwikkeling en inflatie. Hij neemt deel aan een beschikbare premieregeling (maximale netto staffel) en maakt een stabiel rendement van 4% per jaar. Op 65 jarige leeftijd is de som van de premies 20% van de som van zijn salarissen. Het pensioen is (rekening houdend met een partnerpensioen) inclusief AOW ongeveer 60% van zijn laatst verdiende salaris. Vervolgens heb ik een berekening gemaakt voor dezelfde persoon, maar dan doorwerkende tot zijn 70e jaar. Om wederom op die 60% uit te komen hoeft er maar 10% premie te worden betaald. Ik ben daarbij uitgegaan van de gemiddelde premie over de gehele duur.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 14 maart 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas