Lening vanuit VoF aan ‘eigen’ BV niet onzakelijk

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de door de VoF in rekening courant aan de eigen BV verstrekte lening zakelijk is en daarom het afwaarderingsverlies aftrekbaar.

Een belastingplichtige is onderdeel van een man/vrouw-firma, een kapperszaak. Daarnaast is er een BV die haarverzorgingsproducten verkoopt. De VOF verstrekt aan de BV een lening in rekening-courant. De winkelformule van de haarverzorgingsproducten blijkt door de opkomst van internet niet levensvatbaar. De rekening courant vorderingen worden daarom over enkele jaren wordt als oninbaar afgeboekt.  De inspecteur corrigeert de belastingaangiftes echter en vindt dat de leningen onzakelijk waren en een afboeking dus niet tot winstcorrectie kan leiden.

De rechtbank neemt als uitgangspunt de rechtspraak van de Hoge Raad die bepaalt dat van een onzakelijke lening sprake is als er een geldlening is verstrekt waarbij geen rente kan worden bepaald waartegen een onafhankelijke derde op hetzelfde moment bereid zou zijn geweest eenzelfde lening te verstrekken aan deze vennootschap, onder overigens dezelfde condities en voorwaarden. De inspecteur vindt de lening onzakelijk omdat slechts sprake is van een rekening-courantovereenkomst. Dat is nog geen leningsovereenkomst. Daarvoor moet in ieder geval tot geldverstrekking worden overgedgaan. Ook is sprake van een lening aan een startende onderneming. In het marktonderzoek is slechts een vergelijkbare onderneming mee genomen. Bovendien waren de marktcijfers voor vergelijkbare ondernemingen erg slecht. Ook zijn er slechte bedrijfsresultaten zodat in ieder geval de oplopende rekening-courant over een aantal jaren onzakelijk is geweest.

   

De rechtbank vindt dat de inspecteur niet in zijn bewijslast slaagt. Zo moet er in ieder geval niet gekeken worden naar iedere toename van de lening in de loop der tijd, omdat al aan het begin van de lening een kredietfaciliteit in rekening-courant tot een maximum was afgesproken. Er zijn dan geen latere beoordelingsmomenten voor de zakelijkheid aan te wijzen. De inspecteur gerbuikt verder kennis achter en dat is niet het beoordelingskader. Het exploitatieonderzoek was gedaan door een gespecialiseerde winkeladviseur destijds en voldoende te noemen.

Informatie

  • Fiscaal: Wet IB
  • Dinsdag 11 juni 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas