Lijfrentesparen bij de bank

Na een financieel woelig 2008, waarvan de naweeën voorlopig zeer zeker nog te voelen zullen zijn, is het aan het begin van 2009 goed om de balans weer eens op te maken. Heeft u in 2008 genoeg aan uw pensioen gedaan? Zo ja, dan is dat uiteraard een goede zaak.

Zo nee, dan kunt u voor 1 april nog een lijfrentepremie betalen ter aanvulling op uw pensioen. Deze premie is dan nog aftrekbaar in 2008.

Van oudsher dient een lijfrentepremie te worden betaald aan een verzekeringsmaatschappij. Vanaf 2008 is het echter ook mogelijk om deze premie bij een bank te betalen. Het grote voordeel hiervan is de transparantie. Op uw inleg krijgt u jaarlijks een procent of 4% tot 4,5% aan rente bijgeschreven en weet u dus waar u aan toe bent. Indien u ook (extra) voorzieningen voor zaken als overlijden en arbeidsongeschiktheid wenst te treffen, kunt u dit bij een verzekeraar doen. Zo blijven de zaken mooi gescheiden.

Als u wilt weten hoeveel premie u aftrekbaar kunt betalen over het jaar 2008 dan kunt u dit berekenen met behulp van de zogenaamde jaarruimteformule.
Bij het invullen van uw belastingaangifte, komt deze formule (17% (Inkomen -/- 11.155) -/- pensioenaangroei) vanzelf naar voren. Om de formule te kunnen invullen heeft alleen uw inkomen van 2007 (uit jaaropgave) en uw pensioenaangroei in 2007 nodig. Van deze laatste heeft u in het najaar van 2008 een opgave gehad.

Het invullen van de formule is geheel vrijblijvend. Of u nu wel of niet een lijfrentepremie wil betalen, het invullen van de formule verschaft u in elk geval inzicht in uw eigen oudedagsvoorzieningen. Blijkt uit de formule dat u nog een premie mag betalen, dan betekent dit dat u naar de norm van de belastingdienst een ‘pensioentekort’ heeft. Of u dit tekort ook wenst op te vullen, is vervolgens geheel aan u.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Woensdag 21 januari 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas