Lijfrentetijd! Bereken uw jaarruimte 2021!

Om voor aftrek van lijfrentepremies in aanmerking te komen, moet je in het bezit zijn van een box 1-lijfrente. En natuurlijk moeten op zo’n lijfrente dan ook premies zijn betaald. Niet betaald, betekent zonder meer geen aftrek. Maar als je lijfrentepremies hebt betaald, wil dat niet zeggen dat alles aftrekbaar is. De Wet IB 2001 kent zo zijn begrenzingen. 

Lijfrente

Voor veel mensen is een lijfrente aantrekkelijk omdat door middel van zo’n product fiscaal gefacilieerd kan worden gespaard voor de oude dag. Dat kan via een lijfrenteverzekering, maar ook middels een lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht.

De op een lijfrente betaalde bedragen zijn onder voorwaarden en binnen wettelijke grenzen aftrekbaar in box 1. Dat kan in bepaalde gevallen een leuke belastingmeevaller opleveren.

Echter, voordat je bedragen op een lijfrente stort, is het raadzaam eerst jouw aftrekruimte te kennen. Als je de op jouw lijfrente betaalde bedragen nog als aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen (IB/PVV) 2021 wil kunnen opvoeren dan heb je daarvoor tot en met uiterlijk 31 december 2021 de tijd. Betaal dus tijdig!

Rekenhulp

Op de site van de Belastingdienst zijn digitale rekenhulpen voor bepaling van de hoogte van jaarruimte en reserveringsruimte beschikbaar. Medio juli 2021 is het ‘Hulpmiddel Lijfrentepremie’ voor belastingjaar 2021 online beschikbaar gesteld op de website van de Belastingdienst. Deze digitale rekenhulp kan worden gebruikt bij de bepaling van de maximale aftrekruimte. Voor bepaling van de aftrekruimte voor het jaar 2021 moet gebruik worden gemaakt van het ‘Hulpmiddel Lijfrentepremie vanaf 2016’.

N.B.: Om de reserveringsruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken kan het beste met het oudste jaar worden begonnen. Let er daarbij op dat de jaarruimte van 2021 uiterlijk in 2028 kan worden benut. Na het zevende jaar gaat een niet-benutte jaarruimte namelijk verloren!

Informatie

  • DGA Pensioen & ODV, Lijfrente
  • Zaterdag 25 september 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas