Mag eigenaar van twee woningen de hypotheekrente van een of van beide woningen aftrekken?

Belanghebbende merkt twee woningen aan als eigen woning en trekt vervolgens de hypotheekrente voor beide woningen in box 1 af. Hof Den Haag oordeelt of de inspecteur terecht de aftrek voor een van de woningen corrigeert.

Belanghebbende bezit in 2015 twee woningen. Hij heeft de aankoop van beide woningen gefinancierd met een hypotheek. 

Woning 1 staat geheel 2015 te koop. Belanghebbende verkoopt deze woning op 31 december 2015 en levert de woning op 28 juli 2016. Hij heeft de woning in zijn aangiften inkomstenbelasting tot 2015 aangemerkt als eigen woning.

Woning 2 is een recreatiewoning. Deze woning heeft belanghebbende in zijn aangiften tot 2015 aangemerkt als een box 3-bezitting.

Belanghebbende staat tot 1 augustus 2016 in de BRP ingeschreven op het adres van woning 1 en tussen 1 augustus 2016 en 20 augustus 2018 op een ander adres dan woning 2.

Belanghebbende heeft in zijn aangifte inkomstenbelasting 2015 beide woningen aangemerkt als eigen woning. Volgens belanghebbende stond woning 1 leeg voor de verkoop als bedoeld in artikel 3.111 lid 2 Wet IB 2001, ook al verbleef hij af en toe in deze woning, en is woning 2 een eigen woning als bedoeld in artikel 3.111 lid 1 Wet IB 2001, ook al werd deze woning zo nu en dan verhuurd. De in 2015 betaalde hypotheekrente van € 18.633 (woning 1) en van € 16.800 (woning 2) heeft hij in box 1 in aftrek gebracht. Belanghebbende heeft geen eigenwoningforfait aangegeven.

De inspecteur corrigeert echter de hypotheekrente van € 16.800 (woning 2) en het eigenwoningforfait.

Hof Den Haag overweegt, dat belanghebbende de feiten dient te stellen en, voor zover betwist, aannemelijk te maken waaruit volgt dat zijn standpunt juist is. Het hof overweegt vervolgens, dat belanghebbende nimmer in de BRP op het adres van woning 2 ingeschreven heeft gestaan. Woning 2 is een recreatiewoning, waarin permanente bewoning op basis van de gemeentelijke verordening is verboden. Zoals belanghebbende zelf heeft verklaard, wordt dit verbod strikt gehandhaafd. De woning wordt in 2015 bovendien (regelmatig) aan derden verhuurd. Het hof concludeert daarom, dat woning 2 belanghebbende niet anders dan tijdelijk als hoofdverblijf ter beschikking stond. Dit brengt mee, dat de inspecteur de voor woning 2 betaalde hypotheekrente terecht niet in aftrek heeft toegelaten. Ook na de verkoop en levering van woning 1 werd woning 2 voor belanghebbende geen eigen woning. Daarbij neemt het hof ook in aanmerking dat belanghebbende na de verkoop en levering van woning 1 in de BRP stond ingeschreven op een ander adres dan woning 2. Het hof oordeelt, dat de waarde van woning 2 en de op deze woning betrekking hebbende hypothecaire schuld tot de rendementsgrondslag van box 3 behoren.

Bovendien oordeelt het hof, dat uit verklaringen van belanghebbende blijkt, dat woning 1 gedurende 2015 niet leeg stond. De woning stond belanghebbende integendeel feitelijk onafgebroken als hoofdverblijf ter beschikking. Op grond hiervan is de regeling van artikel 3.111 lid 2 Wet IB 2001 niet van toepassing. Er moet derhalve voor woning 1 rekening worden gehouden met het eigenwoningforfait.

Meer weten?
Wil je meer weten over de problematiek van de eigen woning, recreatiewoning en de renteaftrek, schrijf je dan in voor de praktische Workshop - Eigen Woning. In deze interactieve workshop van 90 minuten ga je aan de hand van een business case op een praktische en interactieve manier aan de slag met de eigen woning en met DIA Life Event Advisering

Zoek je meer verdieping over de problematiek van de eigen woning en een tweede (eigen) woning, schrijf je dan in voor onze online Masterclass - De eigen woning in het advies: huis en haard voor geld, na afloop van deze masterclass heb je niet alleen een goed inzicht in de huidige wet- en regelgeving op het gebied van de eigen woning en de eigenwoningschuld, maar ook over de toepasbaarheid daarvan.

Permanente Educatie: al onze E-learnings, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Fiscaal: Wet IB
  • Dinsdag 25 mei 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas