Mag ik misschien weten wat er met mijn geld is gebeurd?

Het zou eigenlijk geen verschil mogen maken. Als ik besluit om mijn geld onder te brengen bij een bank, een verzekeraar, een vermogensbeheerder of een ander soort beleggingsinstelling, dan wil elk moment van de dag weten waar het is, de status van mijn inleg, natuurlijk eventuele opbrengsten en verliezen kunnen waarnemen en dit alles omdat ik wil inspelen op veranderingen in de markt. In alle reclame-uitingen van financiële dienstverleners wordt melding gemaakt van transparantie. Een enkeling roept zelfs glashelder te zijn! Een grote hoeveelheid financiële instellingen communiceren vóór het aangaan van een relatie dat dit mogelijk is. De praktijk wijst echter anders uit.

Belegd vermogen in beursaandelen kan ik elke dag checken en updaten. Bij pensioenconstructies die zijn ondergebracht in beleggingsfondsen kun je ook elke dag via de sites van verzekeraars volgen hoe de beleggingsresultaten zich hebben ontwikkeld en soms een mutatie aanbrengen maar dan tegen betaling. Je dient dan hiervoor zelf actie te ondernemen. Wettelijk zijn pensioenuitvoerders verplicht éénmaal per jaar informatie te verschaffen over de individuele resultaten. Hier zal in de toekomst wellicht verandering inkomen.

Hoe mooi zou het zijn om echte actuele informatie te krijgen op de momenten dat u dat zelf wilt! Veel mensen zijn slecht op de hoogte van hun toekomstige pensioeninkomen, laat staan van de actuele situatie. Vooral als men meerdere werkgevers heeft gehad met verschillende pensioenregelingen, is men het spoor regelmatig bijster. Om meer duidelijkheid te verschaffen, zal er een nationaal pensioenregister opgericht worden waarbij alle pensioeninstanties aangesloten dienen te zijn. In de gesprekken rond de Pensioenwet is door de betrokken instanties afgesproken dat dit nationale pensioenregister uiterlijk op 1 januari 2011 dient te bestaan. Het pensioenregister moet het voor iedereen mogelijk maken om op één punt een eenvoudig en volledig overzicht te kunnen krijgen van alle door hem of haar opgebouwde pensioenaanspraken en de AOW-uitkering. Het register zal toegankelijk zijn via internet. Vanaf uiterlijk 1 januari 2011 dient dus voor iedereen mogelijk te worden om met 1 druk op de knop te zien hoeveel pensioen er is opgebouwd. Indien er een tekort blijkt te zijn, dan kunnen vervolgens, indien gewenst, de nodige maatregelen worden genomen.

Het is volgens mij nog een utopie dat dit echt gaat werken. Als de betrokken pensioeninstanties nu niet kunnen leveren wat we willen weten, waarom zou het dan in 2011 wel lukken. Bovendien zou ik het veel interessanter vinden om tussentijds ook te kunnen muteren als blijkt dat mijn beleggingsopbrengsten tegenvallen of ik dat ik aanvullende stortingen wil doen ter verbetering van mijn aanspraken. Er zal dan eerst een bewustwordingsproces op gang dienen te komen dat elke pensioengerechtigde beseft dat het zijn/haar geld is en dat het belangrijk is om dit te met regelmaat te volgen. Pas dan zal de politiek actie ondernemen om pensioenfondsen en verzekeraars te dwingen om u inzage te geven in de actuele vermogensopbouw van uw vermogen. De vraag: “Mag ik misschien weten wat er met mijn geld is gebeurd?” is dus heel legitiem! Het wachten is nu op een pensioenverzekeraar die dit uit zichzelf gaat doen! Even wachten nog…?

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Dinsdag 21 juli 2009

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas