Ministerie van Financiën: Geen verhoging overdrachtsbelasting voor woningen die beleggingsobject zijn

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een brief antwoord gegeven op vragen van de Tweede Kamer over de fiscale behandeling van woningen als beleggingsobject.

 

Onder andere is de vraag aan de staatssecretaris gesteld of hij de mogelijkheden wil bezien om de overdrachtsbelasting voor derde en verdere woningen te verhogen naar 10% en die van starters terug te brengen naar 0% om daarmee te stimuleren dat meer mensen een eerlijke kans op een woning hebben.

 

De staatssecretaris geeft aan dat hij zich ervan bewust is dat steeds meer mensen moeite hebben om een betaalbare woning te vinden. Hij begrijpt de gedachte die achter het voorstel zit, maar een hogere overdrachtsbelasting voor derde en verdere woningen en een nultarief voor starters lijkt hem geen efficiënte manier te zijn om de problemen op de woningmarkt op te lossen.

Een dergelijke maatregel maakt de overdrachtsbelasting namelijk uitermate complex. Zo vergt het een heldere en controleerbare afbakening van het begrip ‘starter’. Daarnaast ziet hij risico’s op ontwijking van het hoge tarief voor kopers van een derde of verdere woning door middel van constructies. Ook is het aannemelijk dat de hogere kosten door de hogere overdrachtsbelasting worden doorbelast naar huurders in de vorm van hogere huren.

De Tweede Kamer heeft echter een motie aangenomen waarbij de regering wordt verzocht om in aanloop naar het eerstvolgende belastingplan een verkenning uit te voeren naar een gedifferentieerde overdrachtsbelasting, waarbij starters vrijgesteld worden van overdrachtsbelasting en beleggers vanaf de derde woning met een hoger tarief te maken krijgen.

Informatie

  • Beleggen, Fiscaal: Overig
  • Dinsdag 19 maart 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas