Nibud maakt zich grote zorgen over opname bedrag ineens

Met ingang van 1 januari 2023 moet het opnemen van een bedrag ineens bij pensionering, ter hoogte van 10% van de opgebouwde waarde van het pensioen- of lijfrentekapitaal, een feit zijn. In een persbericht (21 maart 2022) geeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) aan zich hierover grote zorgen te maken.

Actualiteit

Die zorgen gaan niet zozeer over de inhoud van de regeling, maar veel meer over de mogelijke gevolgen ervan. In eerste instantie is de wetgeving nog niet definitief, zodat er nog steeds onduidelijkheid bestaat. Daarnaast, zo blijkt uit een rapport van het Nibud, kan deze nieuwe regeling, vanwege het huidige toeslagen- en belastingsysteem financieel gezien nadelige gevolgen hebben.

Dat is met name het geval als het bedrag ineens nog vóór het bereiken van de AOW-leeftijd, wordt uitbetaald. Bijvoorbeeld als men gedwongen wordt om eerder te stoppen met werken. Het bedrag ineens valt dan niet alleen onder het hogere belastingtarief dat vóór het bereiken van de AOW-leeftijd van toepassing is, maar kan ook gevolgen hebben voor bepaalde toeslagen of kortingen die kunnen vervallen, met als resultaat dat men netto minder overhoudt dan in het geval dat het bedrag ineens pas na de AOW-leeftijd wordt uitbetaald.

Het is dus vooral de onduidelijkheid voor de situatie waarin 100.000 tot 150.000 mensen zich nu bevinden. Het Nibud vindt het onbegrijpelijk dat met nog 9 maanden te gaan alvorens de regeling ingaat, deze wettelijk nog niet is vastgelegd.

Nibud directeur, Arjan Vliegenthart, verwoordt het als volgt:

“Het moet snel duidelijk worden hoe de regeling er precies uit komt te zien. En of die ook daadwerkelijk volgend jaar ingaat. Wij zouden graag zien dat mensen nu al weten waar ze financieel gezien aan toe zijn, zodat ze tijd hebben om na te denken over de verschillende mogelijkheden.”

Meer weten?
Wil je meer weten over actuele pensioenontwikkelingen, schrijf je dan in voor:

Daar gaan we uitgebreid in op de actuele ontwikkelingen rondom pensioen en overige inkomensvoorzieningen.

Permanente Educatie: al onze E-learning, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Collectief Pensioen
  • Maandag 28 maart 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas