Onderzoek: Waarom verdiepen mensen zich niet in hun partnerpensioen?

In opdracht van Pensioenkijker.nl is het onderzoek "waarom verdiepen mensen zich niet in hun partnerpensioen?" uitgevoerd. Dit onderzoek toont aan dat het verantwoordelijkheidsgevoel niet ligt bij de mensen zelf, men doet aannames ten aanzien van het partnerpensioen waardoor men zich er niet verder in verdiept, men ervaart het partnerpensioen als zijnde niet relevant en men ervaart het systeem rond het pensioen en het partnerpensioen als ingewikkeld.
Uit kwalitatief onderzoek blijkt verder dat mensen de aanname hebben dat het partnerpensioen goed geregeld is. In de praktijk blijkt dat echter tegen te vallen, zo blijkt uit eerder onderzoek, waardoor mensen uiteindelijk met een te laag inkomen zitten na overlijden.

In het rapport wordt een aantal aanbevelingen gedaan hoe met deze constateringen om te gaan.

Allereerst moet de aanname dat het partnerpensioen goed geregeld is worden weerlegd. Wanneer men ervan uit gaat dat het partnerpensioen goed geregeld is, voelen mensen ook geen noodzaak zich hierin te verdiepen. Deze aanname zou in principe kunnen worden weerlegd door mensen een duidelijker beeld te geven van de hoogte van het partnerpensioen. Hierdoor zal het verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van het partnerpensioen vergroot worden.

Ik vind dit een bijzondere aanbeveling. Uit onderzoek is gebleken dat mensen te weinig partnerpensioen krijgen, maar dat niet beseffen omdat ze zich niet verantwoordelijk voelen, verkeerde aannames hebben, het niet snappen en het niet als relevant ervaren. En nu is het advies om iedereen duidelijk te vertellen dat ze toch echt een probleem hebben.

Maar wat is nu feitelijk het probleem? Ik denk dat er meer één probleem is: het partnerpensioen is ontoereikend.

Nu kan je denken dat op te lossen door iedereen te vertellen dat er een probleem is. Maar ik zie dat niet echt als een oplossing. Je zou ook, en dat is volgens mij een meer voor de hand liggende optie, het partnerpensioen in pensioenregelingen kunnen verbeteren, waardoor het probleem echt wordt opgelost!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 19 november 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas