Ons pensioen komt er wel weer bovenop

Op dit moment lijkt het of ons hele pensioenstelsel kraakt onder de gevolgen van de financiële crisis. Veel pensioenfondsen hebben een tekort, volgend jaar wordt er niet geïndexeerd en de dreiging van premieverhoging houdt maar aan. Toch denk ik dat dit van heel tijdelijke aard is. De oplossing voor de problemen is al geruime tijd geleden in werking gezet. Langer doorwerken en eerder beginnen met sparen.

Nog niet zo heel lang geleden begon je met het opbouwen van je pensioen op 25-jarige leeftijd en hield je er mee op op je 60-ste. Hier is door twee wetswijzigingen verandering in gekomen.

Doorwerken

Allereerst is besloten dat we langer moeten doorwerken en is de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar verschoven. Dat heeft nog niet direct effect als gevolg van allerlei overgangsmaatregelen, maar op korte termijn zullen we het ook in de portemonnee gaan merken. Omdat het pensioen 5 jaar later zal ingaan, hebben we 5 jaar meer de tijd om te sparen. Het pensioen hoeft ook maar 5 jaar korter te worden uitgekeerd. Een flinke besparing op de pensioenlasten. Het pensioen wordt hierdoor 33% goedkoper.

Eerder beginnen

Ook is de leeftijd waarop we beginnen met het opbouwen van pensioen vervroegd. We beginnen nu niet meer standaard op 25 jaar, maar op 21 jaar. Hierdoor hebben we langer de tijd om te sparen, waardoor het pensioen goedkoper wordt. Dit levert een extra besparing in de pensioenlasten op van 10%.

Toekomst

Het is niet geheel nieuwe als ik zeg dat de pensioenleeftijd nog verder naar achteren zal worden opgeschoven. We moeten er rekening mee houden dat op termijn (10 tot 20 jaar) deze wel eens op 70 jaar of hoger zou komen te liggen. Het nog verder opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd levert nog een extra besparing op van 17%.

Ik hou er dan ook rekening mee dat pensioen over een aantal jaren ongeveer 60% goedkoper zal worden. Deze besparing kunnen we dan gebruiken om de tekorten weg te werken, indexaties veilig te stellen en misschien zelfs om meer pensioen te sparen. We moeten even door een dal heen, maar ik zie absoluut de nodige lichtpuntjes.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 22 december 2008

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas