Ontvang uw pensioeninformatie digitaal

Nog steeds versturen bijna alle pensioenuitvoerders de pensioeninformatie per post. Het is mogelijk om al uw pensioeninformatie, inclusief uw polissen  digitaal te ontvangen. Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen hoeven u niets meer per post toe te sturen. Steeds meer uitvoerders zijn zich nu aan het voorbereiden of heroriënteren op digitale verzending. Maar bent u er klaar voor?

Op grond van de Pensioenwet is het pensioenuitvoerders al langere tijd toegestaan om informatie digitaal te verzenden. Dat mag als de deelnemer daar mee instemt. Kort geleden is de wet met betrekking tot digitale polissen (dus ook voor uw andere verzekeringen) aangenomen door de Eerste Kamer. Ik denk dat het een kwestie van tijd is, voordat uitvoerders op grote schaal zullen overgaan op digitale verzending van gegevens en informatie.

De vraag die nog rest is of u er klaar voor bent? De informatieverstrekking per post loopt goed. Ik hoor regelmatig mensen die verrast zijn door het feit dat de pensioenuitvoerder hen heeft weten te vinden. "Ik ben verhuisd en heb dat niet eens doorgegeven". Pensioenuitvoerders maken voor hun adresgegevens gebruik van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Hierdoor beschikken zij bijna altijd over actuele adresgegevens. Alleen uw mailadres staat niet in de GBA. U kunt er dan ook niet vanuit gaan dat uitvoerders over uw juiste mailadres beschikken.

Veel mensen veranderen regelmatig hun emailadres. Misschien nog wel vaker dan dat zij verhuizen. Dat komt omdat veel mensen er voor kiezen om het emailadres provider afhankelijk te kiezen. En als je dan van provider verandert, dan verandert je mailadres ook. De vraag is of dit handig is voor alle uitvoerders. Want als je mailadres verandert, moet je zelf alle uitvoerder op de hoogte stellen.

Mijn advies aan iedereen is om een (gratis) mailadres aan te maken voor je pensioen- en verzekeringsinformatie die niet gekoppeld is aan je provider. Ik denk aan bijvoorbeeld hotmail of gmail. Ik zelf zou bijvoorbeeld pensioenjvh@gmail.com kunnen aanmaken. Dit adres geef ik door aan alle uitvoerders en verander dit (zo lang het kan) niet meer.

Hierdoor heb ik 1 mailadres voor al mijn pensioen- en verzekeringsinformatie. Daardoor krijg ik alle informatie digitaal, centraal op 1 plaats, digitaal gearchiveerd en altijd up-to-date. Dat scheelt ook een hoop tijd bij het maken van uw periodieke pensioenplanning of financial planning.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 15 maart 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas