Pensioen en YouTube

YouTube is in februari 2005 op de markt gekomen en is nu marktleider op het gebied van online video. Iedereen kan video's bekijken op YouTube. Mensen kunnen gebeurtenissen uit eerste hand bekijken, video's zoeken die verband houden met hun hobby's of interesses, en op zoek gaan naar eigenzinnig of ongewoon materiaal. Ik ben op zoek gegaan naar interessante video's over pensioen! In dit artikel een overzicht van een groot aantal video's.

De meeste pensioen video's worden geplaatst door commerciële aanbieders van pensioenproducten of diensten. Ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen. Ik denk dat Aegon op dit moment koploper is als het gaat om het aantal filmpjes op YouTube. De video's van Aegon zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen. De groep pensioengeschiedenis en de 30 seconde filmpjes.

De eerste groep, de pensioengeschiedenis, is per filmpje een paar honderd keer bekeken en dat terwijl deze video's al lange tijd op YouTube staan. Toch zijn het interessante filmpjes, die niet te lang duren. Mooi gedaan door Aegon. Voor insiders en mensen die zich afvragen waarom we eigenlijk met pensioen gaan en hoe dat zo is gekomen zijn deze video's echt de moeite waard.

Pensioengeschiedenis deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5

Aegon heeft dit begin dit jaar ook een aantal 30 seconden filmpjes op YouTube gezet waar ingewikkelde pensioenvragen in 30 seconden op eenvoudige wijze worden uitgelegd. Deze filmpjes doen het goed op YouTube. Ieder filmpje wordt enkele 10.000-en keren bekeken.

Bekende thema's die worden behandeld zijn: indexatie uitgelegd met behulp van mandarijntjes, het pensioengat dat in het filmpje steeds pensioensgat wordt genoemd, ons pensioenstelsel uitgelegd met behulp van Duplo en het verschil tussen eindloon en middelloon aan de hand van een stapel blokken.

Een leuke reactie op deze filmpjes is gemaakt door Rhinocreations. Uw pensioen als nagerecht. Leuk gedaan!

Kort geleden is ook een serie filmpjes van SNOX verschenen. SNOX is een adviesbureau. In deze filmpjes, die nog maar paar honderd keer bekeken zijn, worden de verschillende pensioensystemen, de gevolgen van wisseling van werkgever voor je pensioen en waardeoverdracht uitgelegd. De filmpjes zijn duidelijk, maar redelijk technisch en echt een verdieping voor de iets meer geïnteresseerde.

Ook de NBVA heeft een aantal filmpjes op YouTube gezet. De NBVA is een organisatie van assurantietussenpersonen. Omdat een tussenpersoon alle soorten verzekeringen verkoopt hebben zij over diverse thema's een filmpje gemaakt. Maar onder andere ook over pensioen en een pensioengat. Deze filmpjes zijn een paar duizend keer bekeken. Het zijn eenvoudige tekenfilmpjes, maar grappig gemaakt.

Niet alleen wij Nederlanders zijn bezig met pensioen. Ook onze zuiderburen hebben pensioen op YouTube staan. Een interessant thema, ook in Nederland, is vrouw en pensioen. In België hebben ze daar een leuk filmpje over gemaakt.

Tenslotte een laatste filmpje over pensioen, door Sjaak Bral. Een lied van Sjaak over hoe het is om met pensioen te gaan.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 26 juli 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas