Pensioen kan eenvoudig én betaalbaar

Stelt u zich de volgende situatie voor. Sinds enige tijd heeft u een onderneming. De zaken gaan voorspoedig en ondertussen heeft u enkele medewerkers in dienst. Omdat uw bedrijfsactiviteit niet onder de verplichtstelling van een pensioenfonds valt, is het er nog niet van gekomen om op pensioengebied iets voor uw medewerkers te regelen. U wilt wel wat doen maar het moet niet te ingewikkeld worden. En zeker niet te duur. Bovendien willen de medewerkers de vrijheid houden om zelf te bepalen hoeveel ze sparen voor hun pensioen. Als goed werkgever vindt u het wel belangrijk dat uw personeel goed verzekerd is tegen de financiële risico's van arbeidsongeschiktheid. Dat is ook in uw eigen belang want een langdurig arbeidsongeschikte medewerker kan de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen. Ook wilt een geen "huilende weduwe" aan de poort, mocht één van uw medewerkers onverhoopt komen te overlijden.

Hoe pakt u dat aan? De meest voor de hand liggende oplossing is om via een tussenpersoon een collectieve pensioenregeling af te sluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dan zit u echter vast aan een minimale premie-inleg voor elke medewerker. Bovendien is het uitvoeren van kleine collectieve regelingen voor verzekeraars een relatief dure aangelegenheid. De vaste kosten moeten immers omgeslagen worden over een kleine groep. De administratie -en en beleggingskosten per medewerker zijn daardoor hoog. En de tussenpersoon wil er ook wat aan over verdienen. Dat alles maakt dat een fors percentage van premie-inleg niet ten goede komt aan het pensioen maar "aan de strijkstok" blijft hangen.

Is er een alternatief? Jazeker! U kunt uw werknemers extra salaris bieden dat ze vervolgens zelf op een bankspaarregeling met pensioenbestemming kunnen zetten. Elke euro inleg gaat dan rechtstreeks de spaarpot in. Net als bij pensioen levert dat – tot een bepaalde grens - een fiscaal voordeel op. Dat komt doordat de medewerkers de inleg kunnen aftrekken voor de inkomstenbelasting. Bovendien betalen ze over het opgebouwde saldo geen vermogensbelasting. En de verzekeraar dan? Die zet u alleen nog in voor datgene waar deze instelling écht goed in is: verzekeren. Door middel van een passend contract dekt u de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid en eventueel overlijden vóór de pensioendatum af. Door dit gedeelte wél collectief te regelen houdt u ook hier de kosten laag.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 9 augustus 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas