Pensioen, wel heel belangrijk!

Zo langzamerhand begint iedereen in Nederland wel doordrongen te raken van het besef dat pensioen wel heel belangrijk is. Maar dat roepen is nog niet hetzelfde als het ook belangrijk vinden. En vervolgens in actie komen blijkt soms nog lastiger…

Een bestaande maatschap met 5 partners heeft het besluit genomen om een partner toe te voegen. Eric, 35 jaar en commercieel verantwoordelijk voor een groot deel van de omzet, is verzocht na te denken over zijn nieuwe rol in de onderneming en al hetgeen hij moet regelen. Als vaste adviseur van de maatschap krijg ik het verzoek Eric hierin te begeleiden en te zorgen dat alle belangrijke zaken, alsmede zijn toekomstige oudedagsvoorziening, in welke vorm dan ook, worden geregeld. Eric belt mij en zegt dat hij zo spoedig mogelijk over deze onderwerpen wil praten want dat is wel heel belangrijk.

Vorige week dinsdag stond de afspraak gepland om 13.30 uur ’s-middags. Doordat de weersomstandigheden niet mee zaten, belde ik vanuit de auto dat het iets later werd. “Dat is lastig, want ik heb om 14.00 uur de volgende meeting” zei hij. Het was Eric niet helder dat hij voor dit soort gesprekken iets langer moest uittrekken dan een half uur. Uiteindelijk was het een haastig gesprek en onmogelijk om alle onderwerpen de revue te laten passeren. Dat was ook van mijn kant niet nodig, want Eric was vol van zijn nieuwe partnerschap, het nieuwe inkomen van € 120.000,- exclusief winstaandeel, zijn nieuwe leaseauto (die keuze was niet moeilijk want hij had inmiddels dezelfde besteld als zijn collega’s) zijn spaargeld, de net aangekochte belegging, zijn nieuwe kantoorruimte en zijn nieuwe “visitekaartje” waarop de naam ‘partner’ vetgedrukt stond vermeld.

Vanzelfsprekend kwamen zijdelings ook de onderwerpen als arbeidsongeschiktheid en overlijden ter sprake, mede op aangeven van de oudere maten. Wat kon hem nou gebeuren? “Nee, alleen blind worden zou een probleem geven, want dan was hij niet meer mobiel”. En pensioen?……”ja, dat moest net zo worden geregeld als zijn mede partners: Een eigen beheers regeling, zodat je het straks zo weer uit je eigen b.v. kunt halen. En dan nog wat, ik beleg dan alles in stenen, want dat is het meest winstgevend” Verder dan een korte fiscale toelichting kwam ik niet, want de tijd was bijna om.

Er was nog wel een ander belangrijk ding. “wat waren de kosten ook alweer voor zo’n advies?”. Dit was een toets, want de tarieven van mijn advisering kende hij al. “ Nou, is dat niet een beetje veel, voor een standaard advies? Het is toch hetzelfde als mijn collega’s?”
Na wat standaard geharrewar over mijn uren nam ik afscheid met de afspraak dat Eric in de eerste week van het nieuwe jaar, graag thuis een afspraak wilde om dit samen met zijn vriendin nog eens door te praten. “Dat zit toch in de prijs?” Nee Eric, dat zijn extra uren. Dan hoefde dat niet, hij legde het dan zelf wel uit aan zijn partner.

Nou, ik bel je wel na de jaarwisseling. O, nog 1 ding. Ik ben gisteren vader geworden. Moet ik daar nog iets voor regelen? Wel heel belangrijk! Ik feliciteerde hem en wenste hem prettige feestdagen en een goeie jaarwisseling. Ook heel belangrijk!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Dinsdag 4 januari 2011

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas