Pensioen? Ze weten het echt niet (meer) in Den Haag!

Prinsjesdag brengt ons geen pensioennieuws! Weten ze het echt niet (meer) in Den Haag?!

Ik had gehoopt dat Prinsjesdag in ieder geval íets zou brengen over pensioen en met name ook over de positie van de Directeur Groot-Aandeelhouder (DGA) en zijn pensioen in eigen beheer (de eigen BV dus). Niets van dit alles. Het enige dat werd gesteld is dat ons pensioenstelsel transparanter, eenvoudiger én individueler moet. Maar ja, dat wisten we al. Staatsecretaris Klijnsma gaf vorige week tijdens een DNB-seminar aan dat ze volgend najaar met de vervolgplannen komt op haar Hoofdlijnennotitie. Die dan in 2020 moeten ingaan. Tja, echt haast heeft ze nooit gehad.

Toon eens initiatief

Ook op de plannen van Wiebes met betrekking tot de DGA zitten we met smart te wachten. Wel stellen dat het per 1 januari 2016 anders moet, maar niets op Prinsjesdag. Uit de bijlages blijkt dat hij ‘in de loop van 2016 gaat aanvangen met iets’. Pfff. Maak toch een keus en toon eens initiatief!

Ik krijg steeds meer het gevoel dat men het in Den Haag niet zo goed weet met pensioen. Daar kan ik me op zich best iets bij voorstellen. Maar ja, met ‘je kop in het zand’ kom je niet verder. Betrek er dan deskundigen bij zou ik zeggen. Als u nu zegt, maar dat doen ze (toch) al? Ok, maar waarom duurt alles dan zo lang??

Plannen en rapporten

Inmiddels liggen er zoveel plannen, rapporten en (best goede) ideeën in Den Haag, dat niemand meer weet wat er, wanneer speelt. Vanuit de Visitatie Commissie Pensioenfondsen verzorg ik intern toezicht bij pensioenfondsen. Daarbij wordt onder andere getoetst of een pensioenfondsbestuur ‘in control’ is. ‘k Heb niet echt de indruk dat Den Haag in control is als het gaat om de noodzakelijke aanpassingen in pensioenland.

Gelukkig hadden we het onderzoek van Allianz. Die kwamen met de wijsheid dat het met onze pensioenen wel goed zit. Althans, voor wat betreft de ‘minimale hoogte’. Die is namelijk voldoende. Leuk om te weten. Maar ja, de AOW is al voldoende om van te leven. Het gaat er mijns inziens om of het voldoet een de (geschepte) verwachtingen van het pensioen. En dat is de grote vraag, nu de marktrente laag is en blijft, de levensverwachting blijft toenemen, de (Chinese) beleggingen tegenvallen en de grote vergrijzing echt begint. Ook zo ongeveer in 2020 overigens. Als er voor het eerst meer pensioen wordt uitgekeerd dan er aan premie en beleggingen bijkomt.

Al met al een teleurstellende Prinsjesdag/-week! Gelukkig kunt u wel via www.pensioenweblog.nl alle ontwikkelingen blijven volgen en hebben we voldoende om naar uit te kijken de komende jaren!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Woensdag 16 september 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas