Pensioenfonds: vervang thermometer door buienradar

De Nederlandse pensioenfondsen verkeren in zwaar weer. Bij een selecte groep fondsen is de situatie momenteel zelfs zo ernstig, dat overwogen wordt om de pensioenen te korten. Afgelopen week werd deze voorgenomen maatregel herhaaldelijk kracht bijgezet, door te wijzen op de huidige lage stand van de dekkingsgraad. Deze thermometer staat bij menig pensioenfonds momenteel ver onder de 100 procent.

Vorige week gooide Dick Sluimers, bestuurvoorzitter van pensioenuitvoerder APG, de knuppel in het hoenderhok (Volkskrant van 20 augustus). Hij stelt dat de dekkingsgraad tekort schiet als geschikte maatstaf voor het meten van de financiële positie van een pensioenfonds. Een interessante constatering die de sector zou moeten aangrijpen om de huidige methodiek aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Hierbij zou het in mijn beleving niet alleen moeten gaan om een herziening van de huidige maatstaf vanuit technisch perspectief, maar ook om de wijze waarop de nieuwe maatstaf wordt ingezet om helder(der) te communiceren met de belanghebbenden waar het uiteindelijk om gaat: de deelnemers van het pensioenfonds.

Algemeen gesteld meet een thermometer de temperatuur op dit moment. Het apparaat is niet in staat om iets te zeggen over hoe warm of koud het morgen zal zijn. Bij een dekkingsgraad is dat niet anders. En daarmee zijn we aangeland bij het grootste bezwaar van de dekkingsgraad als maatstraf voor de financiële positie van een pensioenfonds: het is slechts een momentopname. En dat terwijl pensioen bij uitstek een lange termijn aangelegenheid is. Het (wederom) wijzigen van de nu voorgeschreven rentevoet om de verplichtingen te verdisconteren, zoals bijvoorbeeld de OESO voorstelt, lijkt me slechts een lapmiddel dat bovengenoemd bezwaar niet oplost.

In hetzelfde jaar dat de huidige rentevoet voor het bepalen van de dekkingsgraad in de Pensioenwet werd verankerd, zag de buienradar het levenslicht. Sindsdien is deze website uitgegroeid tot één van de best bezochte portals van Nederland. De site verschaft de gebruiker niet alleen in één oogopslag inzicht in de weersituatie, maar waarschuwt tevens voor op komst zijnde regenbuien. Toch krijgt de gebruiker voldoende ruimte om uiteindelijk zelf te beslissen of de paraplu al dan niet wordt thuis gelaten. Wat daarbij helpt, is dat de buienradar zich niet alleen beperkt tot de locale weersituatie, maar tevens de weersituatie in omliggende gebieden weergeeft.

Een buienradar voor pensioenfondsen waarschuwt tijdig voor naderend onheil en helpt de gebruiker om weloverwogen en zonder oogkleppen de toekomst in te kijken. Een utopie? De techniek is er in ieder geval klaar voor. En als de sector bereid is om over haar eigen grenzen heen te kijken, ligt hier een geweldige kans om het vertrouwen van de deelnemers te vergroten door eindelijk een getrouw beeld te verschaffen van de situatie bij “hun” pensioenfonds.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 3 september 2010

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas