Pensioenfondsen luiden noodklok

Als de huidige regels niet snel veranderen, komen de pensioenen van miljoenen deelnemers in gevaar, zo valt in diverse kranten te lezen.

Op basis van de huidige regelgeving en de lage rente is de kans dat er afgestempeld moet worden heel reëel, zo waarschuwen het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Zeker nu een verzwaring van de regels voor de deur staat.

Volgens het ABP en het PMT geeft (demissionair) minister Koolmees van SZW een te positief beeld van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel in 2026. Ook andere pensioenfondsen zoals Zorg en Welzijn (PFZW), de Bouw (bpf Bouw) en Metalektro (PME) zijn die mening toegedaan, zo valt op te maken uit de woorden van Terry Troost, voorzitter van PMT. De hiervoor genoemde pensioenfondsen vormen de top 5 van de grootste pensioenfondsen van Nederland met in totaal acht miljoen deelnemers.

Ondanks het feit dat pensioenfondsen in 2021 niet hoeven te korten, is de financiële situatie bij veel fondsen zorgwekkend. Een groot aantal fondsen heeft de premie verhoogd. Bovendien hebben sommige fondsen daarnaast ook de pensioenopbouw verlaagd. Voor de komende jaren dreigt een extra verlaging vanwege strengere regels.

De behaalde rendementen zijn de afgelopen jaren rondom goed geweest en de pensioenvermogens zijn nog nooit zo hoog geweest, maar al jaren is indexatie niet mogelijk gebleken, geeft bestuursvoorzitter van het ABP, Corinne Wortmann-Kool aan.

Het nieuwe pensioenstelsel kenmerkt zich onder andere doordat pensioenen wel verhoogd mogen worden als de rendementen goed zijn. Daarom zijn het ABP en het PMT voorstander van een vervroegde invoering van de nieuwe regels, in plaats van te wachten tot 1 januari 2026. Door toepassing van de nieuwe regels kan gegarandeerd worden dat geen onnodige kortingen doorgevoerd hoeven te worden. Dat wil echter niet zeggen dat kortingen uitgesloten zijn.

De bestuursvoorzitter van het ABP doet een dringend beroep op (demissionair) minister Koolmees om haast te maken met de aanpassing van de regels, zodat er meer duidelijkheid komt.

Gezien de demissionaire status van het kabinet is het zeer de vraag of op korte termijn gehoor aan gegeven kan en zal worden.

Informatie

  • Toekomstvoorzieningen, Pensioen, Pensioen Algemeen, Afstempelen
  • Zondag 24 januari 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas